Ga naar Content

'Wij schreeuwden dat hij moest stoppen': toch reed Joris (20) door, met fatale afloop

"Soms denk ik, moet ik je vergeven?", vraagt de vriendin van Jason zich hardop af. Zij raakte in oktober 2021 bij het fatale ongeluk op de Zanddijk in Julianadorp - waarbij haar vriend het leven liet - zwaargewond. Ze richt zich tot Joris A., de bestuurder. "Tuurlijk niet. Je hebt het leven ontnomen van iemand van wie ik zielsveel hield en bij wie ik me veilig voelde."

Foto: NH Nieuws / Jurgen van den Bos

De nu 20-jarige Joris A. uit Julianadorp hoort alles schijnbaar onbewogen aan. Het spijt hem wel, zegt hij, en het doet hem naar eigen zeggen veel. Hij probeert het te verwerken, laat hij ook weten, alleen lukt dat nog niet helemaal. Want: "ik wil er liever niet over praten".

Maar als de vriendin, zus en ouders van Jason vervolgens het woord nemen, breekt hij toch. Wanneer Jasons vader van zijn spreekrecht gebruikmaakt, veegt A. zijn tranen weg.

'Nul berouw'

"Ik heb er nog het meest verdriet om dat ik zei dat je voorzichtig moest rijden. Maar je rijdt mijn zoon de dood in", vertelt de vader van Jason. Voor hem staat een foto van zijn zoon, ernaast een doos met daarin zijn as. "Je hebt mijn vertrouwen beschaamd. Waarom reed je te hard? Waarom heb je je verstand niet gebruikt? Nul berouw is bij je zichtbaar, of spijt van je daden. In dit doosje zit mijn zoon. 3270 gram, zijn geboortegewicht. Mijn zoon hoort niet in een doosje."

"Ik ben al veroordeeld tot levenslang"

Vader slachtoffer

Hij richt zich tot de rechter. "Ik heb alles gedaan wat ik in mijn macht heb, maar door toedoen van een ander begint de nachtmerrie. Zo ook nu. Ik denk dat alles wat ik vertel niet binnenkomt bij deze roekeloze chauffeur. En ik kan alleen radeloos toekijken hoe Joris weer in de auto stapt. Mijn zoon kan dat niet meer. Ik ben al veroordeeld tot levenslang."

Met Jason en zijn vriendin ging A. op vrijdagavond 8 oktober 2021 pizza eten en een rondje rijden. Jason en A. hadden die avond samen gewerkt - ze werkten allebei bij een pizzarestaurant in Den Helder. Het plan was om wat 'handrembochtjes' te doen op de parkeerplaats van de Donkere Duinen in Den Helder. Toen A. daar echter wat jongens zag waar hij naar eigen zeggen 'geen zin in had', is hij weggereden richting Julianadorp.

Race

Op een gegeven moment werd hij ingehaald door diezelfde auto. Volgens de vriendin van Jason was dat er de aanleiding van om er een 'race' van te maken, een spelletje wie er het hardst kon rijden. Hoewel die auto op een bepaald moment afhaakte, bleef A. doorrijden. Tot paniek van Jason en zijn vriendin. 'Wij schreeuwden dat hij moest stoppen en dat hij zich te veel liet uitdagen.' A. reed toch door en verloor op een gegeven moment de macht over het stuur. Uit politieonderzoek bleek later dat de auto tussen de 131 en 143 kilometer per uur moet hebben gereden, terwijl daar een snelheid van 50 kilometer per uur is toegestaan. Overigens ontkent A. dat er sprake was een straatrace, hij vermeed dat juist volgens hem.

De toen 19-jarige A. en de 18-jarige vriendin van Jason raakten bij het ongeluk zwaargewond. De 19-jarige Jason uit Den Helder stierf ter plaatse aan zijn verwondingen. Omwonenden die de klap hoorden, waren diep geraakt door het ongeluk, zo lieten campingbeheerders Anne en Jeanine Drenth de dag erna aan NH Nieuws weten. "Vreselijk dit mee te moeten maken."

Van het ongeluk weet A. naar eigen zeggen niets meer. Een getuige zag hem vlak erna nog wel zijn handen voor zijn hoofd slaan. 'Wat heb ik gedaan', zou hij volgens die getuige hebben gezegd. 'Ik rijd normaal nooit zo hard. Ben ik aan het racen, gebeurt er dit.'

"Je bent pas stoer als je zorgt voor de veiligheid van je dierbaren"

Zus slachtoffer

De emotionele verklaringen van de nabestaanden en het andere slachtoffer laten hem niet koud, bevestigt A. aan de rechter. "Het doet pijn, ik voel het van binnen en draag het met me mee." Maar waarom reed hij dan zo hard, wil de rechter weten. "Omdat ik het leuk vond." Er klinkt afschuw bij de aanwezigen; tientallen mensen zijn gekomen om bij de zaak te zijn.

Volgens zowel Jasons vader als zijn moeder heeft A. ook nog eens niets van het ongeluk geleerd. "Een paar maanden na het ongeluk zette je een filmpje op TikTok", zegt zijn vader. "Van iemand anders die veel te hard reed, met een beat eronder. Hoe durf je dat te doen?"

'Lesje niet geleerd'

A. zou zichzelf ook hebben gefilmd toen hij gewond in de ambulance lag en naar het ziekenhuis werd gebracht. Na een jaar kreeg hij zijn rijbewijs onder voorwaarden terug. Dat mocht iedereen weten, aldus Jasons moeder in haar verklaring. "Je ging toeterend in uitgaansgebied roepen dat je je rijbewijs terug hebt. Zelfs achter ons huis trap je het gaspedaal weer in. En een filmpje van jezelf terwijl je te hard rijdt. Het ergste is nog dat er gewoon iemand naast je zit. Je hebt je lesje niet geleerd, dat is duidelijk. Als de dood van jouw vriend niet laat inzien hoe gevaarlijk hard rijden is, vraag ik me af wat wel. Jij bent geen vriend, je bent gewetenloos."

De verdachte was een beginnend bestuurder. Hij had sinds juli 2021 zijn rijbewijs, had er 18.000 kilometer op zitten en hield van hard rijden. Maar: "Je bent niet stoer als je hard rijdt", vindt Jasons zus. "Je bent pas stoer als je zorgt voor de veiligheid van je dierbaren."

De officier van justitie vond het voldoende bewezen dat in dit geval sprake was van zeer onverantwoordelijk en roekeloos rijgedrag. "Hij reed zo'n 130 tot 150 kilometer per uur. Met zo’n hoge snelheid is de kans verschrikkelijk groot dat er een verkeersongeval ontstaat, helemaal in de berm. De verdachte moet zich er van bewust zijn geweest."

Hij eiste daarom een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. Ook wilde hij dat het rijbewijs vier jaar zou worden ingehouden. Als het aan de advocaat van A. ligt, blijft het bij een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar. En mocht er toch een gevangenisstraf komen, dan het liefst grotendeels voorwaardelijk, vond hij. "Niemand is gebaat bij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf."

De advocaat van de nabestaanden pleitte verder voor een schadevergoeding voor de ouders, stiefvader, zus en halfzus van Jason. Ook verzocht hij om het vergoeden van de kosten van de begrafenis van Jason en extra zorgkosten van zijn zus voor het volgen van een therapie.

De rechter doet over twee weken, op 31 januari, uitspraak.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]