Start van hoofdcontent

Noordkop & Texel

nl

Campingbeheerders aangeslagen door dodelijk ongeluk 19-jarige man: "Gedaan wat we konden"

9 oktober 2021, 18.45 uur · Aangepast 9 oktober 2021, 22.01 uur
Door Chantal Bos · Foto: NH Nieuws

Campingbeheerders Anne en Jeanine Drenth zijn diep geraakt door het dodelijke ongeluk dat vannacht voor hun deur aan de Zanddijk in Julianadorp plaatsvond. Als eerste waren zij samen met een buurman ter plaatse. Bij de autocrash is een 19-jarige man uit Den Helder omgekomen, twee andere slachtoffers van 18 en 19 jaar liggen nog met zwaar letsel in het ziekenhuis. 

"Wij zaten in huis er vlak naast en hoorden een hele harde knal waarna we iemand hoorden schreeuwen", vertelt Jeanine aangeslagen. Terwijl zij de hulpdiensten belt, aarzelt haar man Anne geen moment en gaat naar buiten om hulp te verlenen. "We hebben gedaan wat we konden doen; we kwamen er pas later achter dat er nog een derde persoon in de auto zat."

Campingeheerders aangeslagen na dodelijk ongeluk - NH Nieuws

Buurman Marcel Prager die een stuk verderop woont, hoorde de klap ook. "Ik stond in de keuken toen het gebeurde, trok mijn jas aan en ben als een gek naar het ongeluk gerend. Ik dacht ik eerst nog dat er niks was. Toen zag ik rook en hoorde ik verderop huilen." Prager, die zelf taaislijmziekte (cystische fybriose) heeft, voelt zich al rennend naar het ongeluk niet goed worden. "Ik kreeg een bloeding bij mijn longen en moest mijn pas inhouden. Maar op zo'n moment sta je nergens bij stil, en doe je wat je kunt doen."

"Ik hoorde iemand met een gigantische snelheid rijden en vervolgens een onwerkelijke klap met luid gegil"

Anne Drenth, campingbeheerder

Ze treffen de auto total loss aan, het motorblok ligt verderop op de parkeerplaats. De auto is door een laag ijzeren hek gereden, raakte een lantaarnpaal, kruiste het fietspad en kwam tegen een grote, houten meerpaal tot stilstand. 

Meerdere ambulances en ook twee traumahelikopters werden opgeroepen. "In slechts enkele minuten waren de eerste hulpdiensten er, maar dat voelt als een eeuwigheid want op zo'n moment lijkt de tijd stil te staan", zegt Prager. Zijn verbazing gaat uit naar het aantal automobilisten die langsreden. "Iedereen reed door, niemand stopte."

Pikdonker

Door het ongeluk viel de straatverlichting uit, vertelt Jeanine. "Dus het was hier pikdonker. We probeerden de auto's te seinen met licht maar niks hielp. Ze waren met z'n tweeën om drie slachtoffers te helpen", legt Jeanine uit. 

De 19-jarige bijrijder uit Den Helder zat bekneld in de auto. Zijn lichaam werd door de brandweer uit de auto gehaald. De 19-jarige bestuurder en een 18-jarige vrouw werden met letsel naar het ziekenhuis overgebracht. De nabestaanden zijn in kennis gesteld en krijgen slachtofferhulp aangeboden.

Jeanine: "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en de nabestaanden. Wij hebben met familie kort contact gehad, het is verschrikkelijk om dit als ouders en familie mee te moeten maken."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]