Ga naar Content

Winters weer trekt over de provincie, strooiwagens en sneeuwschuivers wisselen elkaar af

Het kan glad zijn op de weg, daarom geldt in Noord-Holland code geel tot 14.00 vanmiddag, en van 20.00 uur vanavond tot 11.00 uur morgenochtend. NH weerman Jan Visser vertelt dat het glad kan blijven, omdat het vannacht gaat vriezen. In andere delen van het land waarschuwt het KNMI met code oranje vanwege de sneeuw. 

Sneeuw op de N201 richting Hilversum - NH Nieuws

Het weer zorgde vanmorgen niet voor lange files op de Noord-Hollandse wegen. "Op het piekpunt van de spits stond er vanmorgen zo'n 100 kilometer file door heel Nederland", vertelt Bart Audenaert, woordvoerder van de gladheidsbestrijding van Rijkswaterstaat. "We zien op dit moment zo'n 150 kilometer file vooral in het midden en zuiden van het land, waar ook de sneeuw valt of net is gevallen." Voor een normale ochtendspits is dat niet veel, maar op vrijdagochtend is er gemiddeld zo'n 25 kilometer file door heel het land. 

De spitsstrook van de A9 was vanmorgen dicht tussen Heerhugowaard en Akersloot omdat het zo glad was. "We hebben vanmorgen enkele ongelukken gezien", vertelt Audenaert. "Maar het leverde niet heel veel hinder op. We blijven automobilisten wel waarschuwen. Vandaag en morgen blijft het winters weer." Audenaert vertelt dat Rijkswaterstaat de rijkswegen blijft strooien. "En als het gesneeuwd heeft, sturen we sneeuwschuivers." Rijkswaterstaat heeft door heel het land rond 12.00 uur al 7 miljoen kilo zout gestrooid is, op meer dan 70.000 kilometer weg.

Tekst gaat door onder de foto. 

A9 bij Holendrecht vanmorgen - Foto: Rijkswaterstaat

In het midden en zuiden van het land geldt code oranje vanwege de gladheid. Daar kan het ook nog sneeuwen. Voor Noord-Holland heeft het KNMI code geel afgegeven tot 14.00 uur en van 20.00 uur tot 11.00 morgenochtend, behalve op Texel, daar geldt geen weerswaarschuwing. 

"Het zal bij ons met de sneeuw wel meevallen", vertelt NH weerman Jan Visser op NH radio. "Er kan natuurlijk wel een wit laagje ontstaan. In de loop van de middag is het bij ons vooral droog. Vanavond kan er nog een enkele winterse bui vallen." De temperatuur wordt vandaag tussen de 2 en 4 graden. 

Lees ook

Visser vertelt dat de kans op gladheid ook na 18.00 uur wel aanhoudt omdat het vannacht kan gaan vriezen. "Dat heeft het afgelopen nacht niet of nauwelijks gedaan. De komende nacht vriest het 2 tot 3 graden, dus dat is duidelijk een stuk kouder." 

Vannacht was het op sommige plekken glibberen en glijden. Rond 1.00 uur raakte een auto aan de Getswoudseweg in Nieuw-Vennep te water. Een getuige laat weten dat de bestuurder er op een nat pak na, verder niets aan heeft overgehouden. 

Auto te water in Nieuw-Vennep - Foto: Inter Visual Studio

Even later rond 1.45 uur reed een auto aan de Hoofdweg in Badhoevedorp het water in. Voor de auto in het water terecht kwam, glibberde die eerst tegen een verkeersbord aan. 

Tekst gaat door onder de foto.   

Auto te water in Lijnden - Foto: Inter Visual Studio

Gisteravond gebeurden er ook een aantal ongelukken vanwege het winterse weer. In Middenmeer raakte een auto te water bij Agriport en aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep reed een wagen tegen een paal. Voor zover bekend, raakten er bij alle ongelukken niemand gewond. 

Bekijk hieronder hoe de sneeuw Hilversum onder een dekentje bedekt.

Sneeuw in Hilversum - NH Nieuws

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]