Ga naar Content

Het sneeuwt in Noord-Holland! Al is het maar voor héél even

De winterse buien hebben Noord-Holland bereikt en dat levert mooie plaatjes op van bijvoorbeeld besneeuwd Alkmaar en Volendam. De vlokken zijn het gevolg van de polar low. 

De witte Langestraat in Alkmaar - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Het weerfenomeen is een storm die ontstaat doordat veel koude lucht uit de poolgebieden over relatief warme zee stroomt, legde NH weerman Jan Visser eerder al uit. Daardoor ontstaan kleine depressies die gepaard gaan met een stormachtige wind en zware sneeuwbuien.

De storm kan zelfs een oog ontwikkelen en is daarmee een soort van tegenhanger van een tropische storm. Eigenlijk werden de witte Noord-Hollandse straten gisteren verwacht, maar vandaag is het dan zover. 

Pas op: gladheid op de wegen

Let op: ook voor onze provincie geldt de komende uren code geel, met gevaar voor gladheid, ook op wegen in Noord-Holland. Er zijn vanavond al meerdere ongelukken gebeurd. Er wordt gestrooid.

Ook meldt KNMI dat morgenochtend ook nog zwaardere winterse buien over het land trekken. Dat levert vanaf 8.00 uur vooral in de provincies Utrecht, Gelderland, Noord-Brabant en vanaf 10.00 uur het oosten van Gelderland en Limburg met rond 5 cm sneeuw per uur een code Oranje op.

In Volendam kwamen aan het begin van de avond al de eerste sneeuwvlokken naar beneden. De foto hieronder maakte verslaggever Gerie Smit.

Ook in Heerhugowaard zijn vlokken gespot, net als in Wognum, Middenmeer en Egmond. "Het lag er zéker tien minuten", aldus onze verslaggever Samanta de Groot vanuit de kustplaats. 

Sneeuw in Volendam - Foto: Gerie Smit/NH Nieuws

In een uur tijd kleurde ook Alkmaar daarna wit. De verslaggever maakte daar onderstaande foto. Heb jij ook nog toffe plaatjes van een wit Noord-Holland? Mail dan naar [email protected].

Verdronkenoord in Alkmaar - Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Lees ook