Ga naar Content

Alkmaarder (32) vervolgd voor poging tot moord na bloederige steekpartij aan de Laat

De Alkmaarder Juleriël M. (32) wordt verdacht van poging tot moord en zware mishandeling. Dat zei de officier van justitie in de rechtbank. De verdachte zou in oktober 2021 een man te lijf zijn gegaan met een machete aan de Laat in Alkmaar. Het slachtoffer, een toen 30-jarige man, raakte ernstig gewond aan zijn hoofd, nek en lichaam, met onder meer een open buik- en borstwond. "Hij dacht dat hij dood zou gaan, en dat dacht ik toen ook", aldus een hulpverlenende omstander.

Foto: Flickr: Marcelo Braga (CC BY-SA 2.0)

In aanloop naar de inhoudelijke zitting moest Juleriël M. gisteren voor de rechtbank in Alkmaar verschijnen. Zowel de verdachte als zijn advocaat waren tijdens de pro forma-zitting niet aanwezig. Een rechtbankmedewerker laat weten dat M. zich 'niet lekker' voelde. 

Volgens de officier van justitie staat na afronding van het onderzoek als een paal boven water dat M. verantwoordelijk is voor de bloederige steekpartij aan de Laat in de buurt van coffeeshop Anytime. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij met veel kracht 'zwaaiende en stekende bewegingen gemaakt en daarmee het slachtoffer zwaar verwond aan zijn hoofd, keel, hals, nek en bovenlichaam'. Met als gevolg onder meer een open buik- en borstwond.

Jimmy is die druilerige herfstdag aan het werk achter de bar van de coffeeshop als hij op straat iemand ziet wegrennen met 'een soort machete van 30 of 40 centimeter'. 

'Ik voel mijn benen niet'

Als hij naar buiten rent, hoort hij een man om hulp roepen. Tussen twee auto's op de stoep vindt hij het ernstig gewonde slachtoffer. Door op de buikwond te drukken probeert hij het bloeden te stoppen. "Je moet drukken, je moet drukken!", riep het slachtoffer. Dat deed hij tot de ambulance kwam. "Het was een flinke wond, ik kon de spieren onder z'n oksel zien zitten." Tijdens het drukken, zakte het slachtoffer steeds meer weg. "Hij was veel bloed aan het verliezen. Dat zei hij ook: 'ik voel mijn benen niet'", vertelde hij na zijn heldendaad tegen NH Nieuws.

Lees ook

Ook zou de ernstig gewonde man hebben gevraagd of hij tegen zijn vrouw en kinderen wilde zeggen dat hij van ze hield. "Hij dacht echt dat-ie dood zou gaan, en dat dacht ik toen ook."

Maandenlange zoektocht

Na de steekpartij vlucht de dader weg op een scooter. Door camerabeelden weet de politie precies naar wie ze op zoek zijn, maar het leidt niet tot een aanhouding. M. weet maandenlang onder de radar te blijven. Uiteindelijk wordt hij vorig jaar juli toch opgepakt nadat de politie naast camerabeelden ook de identiteit van de verdachte deelt.

Lees ook

De tweede pro forma-zitting staat nu gepland op 27 maart. Ook is de zaak volgens de rechter en het OM klaar om inhoudelijk te worden behandeld. Daarvan is de precieze datum nog niet bekend. 
Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

*In dit artikel stond eerder dat Jimmy een getuige is. Dat is fout: hij was een omstander en heeft het slachtoffer geholpen. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]