Ga naar Content

Aanslagengolf op Poolse supermarkten: het verhaal in vijf explosies

Zwartgeblakerde winkels, beschadigde woningen, een uitgebrande auto en een dode kat. De aanslagen op verschillende Poolse supermarkten in Beverwijk, Aalsmeer en de Brabantse plaatsen Heeswijk-Dinther en Tilburg, in december 2020 en januari 2021, hebben een verwoestende impact. Buurtbewoners leven in angst. Zeker in Beverwijk, waar een half jaar later nóg een aanslag met een in aanleg vernietigende mijn mislukt. Vanaf vandaag staan de verdachten voor de rechter. Het verhaal over de aanslagen op Poolse winkels in vijf bommen.

Poolse supermarkt in Aalsmeer in december 2020 - Foto: Inter Visual Studio / Michel van Bergen

Bom 1: Aalsmeer

Datum: 8 december 2020, 03.00 uur
Doelwit: De Poolse supermarkt Biedronka in de Ophelialaan
Schade: De met kerstverlichting versierde straat is ineens niet zo feestelijk meer. De schade is enorm: de supermarkt is volledig verwoest, een voor de deur geparkeerde auto volledig uitgebrand en de twee appartementen boven de supermarkt moeten worden ontruimd. Eén moet eerst weer opgeknapt worden voor de bewoners er weer in kunnen wonen.

Maar de explosie heeft nog veel groter leed veroorzaakt: de 88-jarige bovenbuurvrouw heeft daarna nog zeker ruim een week 'onwel' in het ziekenhuis gelegen. Ook overleefde de kat van één van de buren de vlammenzee niet. Later maakt de politie bekend brandversnellend middel te hebben gevonden.

In het programma Opsporing Verzocht zegt een agent een week later: "Deze daders willen heel gericht grote schade aanrichten. Ze nemen daarbij het risico dat er gewonden kunnen vallen." 

Tekst gaat door onder de foto.

Bom 2: Heeswijk-Dinther, Noord-Brabant

Datum: 8 december 2020, 04.00 uur
Doelwit: Poolse supermarkt Biedronka aan Plein 1969 
Schade: De daders hebben
 een explosief tegen het raam geplakt. Het verwoest de supermarkt en er ligt veel puin en glas over straat. Twintig geëvacueerde buren mogen volgens Omroep Brabant de volgende dag hun huis al weer in, maar de schade in de straat is groot: winkels naast de supermarkt en zelfs een drogist en een pizzeria ertegenover raken beschadigd. 

Shawn Rabati, de eigenaar van Brabantse Biedronka zegt 's ochtends tegen de regio-omroep: "Ik ben helemaal in shock. Mijn winkel is helemaal kapot." Op de vraag wie erachter zou kunnen zitten, kon hij geen antwoord geven: "Ik heb met niemand problemen." 

Mohamed Mahmoed, één van de eigenaren van de Biedronka in Aalsmeer spreekt later die dag woorden van gelijke strekking: "Ik ben heel erg geschrokken. Ik weet echt niet aan wie ik moet denken, wie überhaupt zoiets zou kunnen doen. Als mensen een probleem met mij hebben dan kunnen ze het met mij oplossen. Doe dan niet zoiets, dat doen alleen lafaards."  

Tenminste, dat zegt hij met een microfoon voor zijn neus. Tegen een andere verslaggever van NH Nieuws zegt hij dezelfde dag: "Wij hebben gezorgd dat deze straat tot leven kwam, dus ja, concurrentie." 

Bom 3: Beverwijk

Datum: 9 december 2020, 05.15 uur
Doelwit: Poolse supermarkt Biedronka in winkelcentrum De Beverhof 
Schade: 
De schade in de Poolse supermarkt in Beverwijk is misschien minder dan bij de eerdere twee ontploffingen in Aalsmeer en Heeswijk-Dinther, maar niet veel. De achtergevel van de supermarkt is aardig toegetakeld. De rest van de winkels in De Beverhof zijn gespaard gebleven. Zij gaan die dag, iets later dan normaal, gewoon open.

Toeval of niet, deze Beverwijkse Biedronka is van dezelfde eigenaren als het filiaal in Aalsmeer: Mohamed Mahmoed en zijn compagnons.

Mahmoed: "Het voelt klote. Het gaat echt niet goed met ons. Ik ben gelijk hier naartoe gekomen om te kijken hoe groot de schade is. Ik hoop dat de politie zo snel mogelijk zijn werk doet en de daders oppakt, want ik denk dat het dezelfde dader is geweest als die gisteren dit in een van mijn zaken in Aalsmeer heeft gedaan."  

Tekst gaat door onder de foto.

Bom 4: Weer Beverwijk

Datum: 12 december 2020, 04.30 uur
Doelwit: Nog eens de Poolse supermarkt Biedronka in winkelcentrum De Beverhof
Schade: De klap is dit keer een stuk harder dan drie dagen geleden. Vandaag moeten ook twee andere winkels in winkelcentrum De Beverhof door schade dichtblijven.

Naast de schade, zit de schrik zit er na de tweede explosie stevig in bij Beverwijkers. Een omwonende vraagt zich hardop af waarom dit gebeurt: "Waarom? Waarom? Je gaat een gevoel van onveiligheid krijgen. Wat hier is gebeurd, is afschuwelijk. Echt afschuwelijk." 

Burgemeester Martijn Smit grijpt in: de komende maand staan er camera's op het pand gericht. En de supermarkt blijft in die periode nog dicht. Een derde explosie, dat mag niet gebeuren. 

En de burgemeester van Aalsmeer, Gido Oude Kotte ziet heropening van de Biedronka in zijn plaats voorlopig ook niet zitten, bang dat ook daar een tweede bom afgaat.

Oude Kotte: "Vooral de onduidelijkheid over de toedracht van de explosie, en de twee vergelijkbare incidenten in andere plaatsen, maakt dat bewoners en ondernemers in de Ophelialaan erg ongerust zijn en vrezen voor herhaling." 

Het is de politie ook wel duidelijk: het gaat om 'een gecoördineerde actie specifiek gericht tegen deze supermarkten', aldus een agent in Opsporing Verzocht.

Bom 5: Tilburg, Noord-Brabant

Datum: 4 januari 2021, 03.00 uur
Doelwit: Poolse supermarkt Warszawa aan het Paletplein
Schade: De drukgolf van de bom is volgens Brabants Dagblad zo groot dat de ramen van de berging van de flat ernaast aan diggelen liggen.

Dit keer heet de supermarkt Warszawa in plaats van Biedronka, maar wederom is het een filiaal van Mahmoed en zijn partners. Tegenover Omroep Brabant doet Mohameds broer en tevsn compagnon Taha het woord.

Hij is de ontploffingen na drie keer goed beu en spreekt harde woorden: "De politie is lui. In Aalsmeer en Beverwijk hadden ze ook al beloofd dat ze in actie zouden komen. Er is gewoon helemaal niets gebeurd.”

Tekst gaat door onder de foto.

Opnieuw explosie bij Poolse supermarkt - Foto: Omroep Brabant/Tonnie Vossen

Verdachte 1: Hyron A. (21)

Hyron A. heeft in de pro forma-zittingen al bekend drie bommen te hebben geplaatst in Aalsmeer, Beverwijk en Tilburg. Dat zegt hij in opdracht te hebben gedaan. Van wie, dat heeft hij tot nu toe nog niet willen zeggen. Hem was een beloning beloofd, maar het geld zegt hij nooit te hebben gehad.

Zijn advocaat Veerle Hammerstein mag later tijdens dit proces ook de supermarkteigenaren ondervragen. Het is niet uitgesloten dat zij zelf achter de explosies zitten: DNA van de derde compagnon van de broers Mahmoed zou gevonden zijn op tape voor het explosief bij de tweede ontploffing in Beverwijk. 

Verdachte 2: Sersinio D. (21)

Sersinio D. heeft nog niets willen zeggen over wat er gebeurd is. Maar zijn Fiat Punto is bij meerdere explosies gespot: bij de ontploffing in Aalsmeer en bij de woning van Hyron A. voor één van de explosies in Beverwijk. En: op de dag van de eerste explosie in Aalsmeer krijgt D. 'forse bedragen' op zijn rekening gestort. 

Tekst gaat door onder de rechtbanktekeningen.

Verdachte 3: Serginio S. (28)

Serginio S. zou een 'coördinerende rol' hebben gehad bij de twee ontploffingen in Beverwijk en die in Heeswijk-Dinther. Hij zou medeverdachte Antonio N. instructies gestuurd hebben om te 'driven (rijden, red.) en wachten' bij twee aanslagen. Hij heeft tot nu toe alles ontkend. 

Het is goed mogelijk dat S. vandaag meer tekst en uitleg geeft over dat alles. Tijdens een voorbereidende zitting kondigde hij aan: "Later wil ik meer zeggen en open zijn."

Verdachte 4: Antonio N. (27)

Antonio N. heeft ritjes verzorgd voor de bomleggers bij twee explosies, in Heeswijk-Dinther en de dag erna in Beverwijk. Via Snapchat, een sociaal medium waar berichtjes één keer leesbaar zijn en daarna nooit meer, werd hij gevraagd te 'driven (rijden, red), en wachten'. De afzender zou Serginio S. geweest zijn.

In inleidende zittingen hield hij vol dat hij geen idee had van de gevaarlijke explosies. Hij zei: "Het is pijnlijk te horen van de officier dat ik bewust zoiets heb gedaan, dat past helemaal niet bij mij, niet om te doen, of te gaan plannen, snapt u? Niks in die richting." Het OM geloofde daar weinig van. 

Als het proces volgens plan verloopt, zal N. pas morgen aan het woord komen.

Verdachte 5: Nadir El O. (23)

Van El O. (23) is nog onduidelijk waar het OM hem precies van verdenkt. Hij mag vandaag als laatste spreken.

'Mislukte' aanslagen

Na de vijf ontploffingen zijn er nog een paar incidenten geweest bij Poolse supermarkten. Of en hoe die er mee te maken hebben is in niet alle gevallen duidelijk.

Op 14 en 15 maart 2021 is er geschoten op een Poolse supermarkt in Rotterdam

Omroep Brabant meldde dat er op 20 juni 2021 brand is gesticht bij een vestiging in Panningen. Uit hun onderzoek bleek dat er een connectie is met de eigenaar van de andere zaken.

In de nacht van 22 op 23 augustus 2021 was rond 3.30 uur een harde knal te horen bij de supermarkt aan de Snijdershof in Lelystad. Door een explosie knalde de deur van het pand eruit.

Wéér Beverwijk

Ondanks de pogingen het te voorkomen, was het op 28 juni 201 bijna weer raak bij de Poolse supermarkt in De Beverhof in Beverwijk. Een zogenaamde antipersoneelsmijn is daar toen neergelegd, maar niet afgegaan.

Een expert expert van het NFI zei daarover: "Tot ongeveer honderd meter afstand noemen we de gevarenzone voor zo'n mijn. Ook is de mijn bedoeld om mensen uit te schakelen." De twee daders, Amir S. (20) en Youssef K. (18) zitten sinds maart in de gevangenis.

Voor burgemeester Martijn Smit is dan de maat vol: de Poolse supermarkt gaat niet meer open.

Toch gebeurt er ene paar dagen later, op 3 juli, weer iets vreemds in Beverwijk: in een pand aan de Breestraat waar eerder een Poolse supermarkt zat werd een explosief gevonden, met een jerrycan en een draad. Het pand is wel weer van een andere eigenaar.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]