Ga naar Content

Eigenaren zelf een rol bij explosies Aalsmeer en Beverwijk? Panden staan nog leeg

De overeenkomsten tussen de voormalig Poolse supermarkten in Aalsmeer en Beverwijk zijn legio: ze hebben dezelfde eigenaren, er gingen in december 2020 bommen af, ze zijn gesloten op last van de burgemeester, de panden staan nog leeg én een doorstart van de supermarkten ziet men er liever niet. Ondertussen werd gisteren tijdens een rechtszitting van één van de verdachten duidelijk dat nog niet volledig uitgesloten is dat de eigenaren zelf iets met de ontploffingen te maken hebben.

De Poolse Supermarkt in Aalsmeer - Foto: NH Nieuws/Jasper Leegwater

Dat werd duidelijk toen advocaat Veerle Hammerstein van verdachte Hyron A. (20) de rechters vroeg de eigenaren als getuigen te kunnen ondervragen tijdens het inhoudelijke proces. Dat zijn onder anderen de broers Mohamed en Moshkal Mahmoed. Haar cliënt heeft inmiddels een tonnenclaim van de broers aan zijn broek hangen.

Maar ondertussen is het helemaal niet uitgesloten dat één of meer van de eigenaren van de vier supermarkten waar in december 2020 bommen zijn afgegaan, zelf betrokken zijn bij de ontploffingen bij Poolse supermarkten. Er waren twee ontploffingen in Beverwijk, en één in zowel Aalsmeer als Tilburg en Heeswijk-Dinther.

DNA op tape bij explosief

Gisteren werd duidelijk dat het DNA van één van de eigenaren (maar niet de broers Mahmoed) is gevonden op tape die bij een explosief in Beverwijk op 12 december is gevonden. 

De officier van justitie noemde de theorie stemmingmakerij. Dát iemand in het dossier over de zaak een theorie opwerpt, zegt niets over de geldigheid ervan, betoogde zij. Ook bestreed zij dat de DNA-vondst nieuwe informatie was.

Theorieën

Bovendien zouden er wel meer theorieën in het dossier staan: dat Hyron A., die al heeft bekend verantwoordelijk te zijn voor drie explosies, een nóg grotere rol heeft gespeeld bij de incidenten, of dat er sprake zou zijn van een concurrentiestrijd tussen supermarkteigenaren, of dat het zou gaan om het opstrijken van verzekeringsgeld bijvoorbeeld.

Meer zal duidelijk moeten worden tijdens de inhoudelijk zitting, maar die is pas in februari of maar volgend jaar. Voor de rechters was het betoog van Hammerstein in ieder geval voldoende om haar wens in te willigen de supermarkteigenaren dan te kunnen ondervragen.

Lees ook

'Niet een Poolse supermarkt'

De getroffen panden in winkelcentrum Beverhof en Beverwijk en die in Aalsmeer staan nog steeds leeg. De ruimte in Beverwijk staat sinds kort weer te huur. Volgens Hans Visser van de VVE Beverwijk Centrum is het huurcontract met de broers Mahmoed een paar maanden geleden ontbonden. 

"Nu kan er weer een andere winkel in, maar ik denk niet dat dat een Poolse supermarkt zal zijn", laat hij weten.

Gekrakeel

In Aalsmeer zou er naar weten van de woordvoerster van burgemeester Gido Oude Kotte nog wel "juridisch gekrakeel tussen de verhuurder en de supermarkteigenaren aan de gang zijn."

Volgens makelaar in Aalsmeer Karin Eveleens staat het pand in ieder geval nog niet te huur op de markt. "En het moet ook nog helemaal opgeknapt worden. Het staat nog leeg, en het ziet er heel troosteloos uit."

De broers Mahmoed, die beiden panden huurden, willen terwijl de rechtszaak loopt geen commentaar geven in de media.

Voorlopig vrij

De rechter besloot vandaag ook dat Hyron A. de inhoudelijke zitting onder voorwaarden op vrije voeten mag afwachten. "Tegen de tijd dat het inhoudelijke proces gaat beginnen, zit mijn cliënt al bijna twee jaar vast", betoogde Hammerstein in de rechtszaal. "Dat is onwenselijk voor iemand die misschien als minderjarige berecht gaat worden." Of dat daadwerkelijk gaat gebeuren, bepaalt de rechtbank later. Zeker is dat hij dan samen met zes andere medeverdachten van verschillende explosies wordt berecht.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]