Ga naar Content

Waarom de familie Van der Vossen uit Lisserbroek niet zonder de Lisserbrug kan

Dat inwoners van Lisserbroek op de voorzieningen in buurdorp Lisse zijn aangewezen is geen verrassing meer. Maar sommige gezinnen zijn vanwege hun werk volledig 'afhankelijk' van de brug over de Ringvaart. Dat geldt bijvoorbeeld voor de familie Van der Vossen. 

Van der Vossen afhankelijk van Lisserbrug - NH Nieuws

"Wij rijden daar normaal gesproken wel vier keer per dag met de vrachtwagen overheen", vertelt Jeroen van der Vossen. Met zijn tuinbouwbedrijf dat gedeeltelijk in Lisserbroek en gedeeltelijk in De Zilk is gevestigd, is de brug essentieel voor hem. 

Lisserbrug is essentieel

Maar niet alleen hij maakt gebruik van de brug, ook voor andere gezinsleden als zijn partner Yvette is de brug geen onbekend terrein. Naast haar werk in het familiebedrijf werkt ze twee dagen in de thuiszorg en fietst naar eigen zeggen meerdere keren per dag naar de overkant. 

Het belang van de Lisserbrug en de voorzieningen in Lisse voor Lisserbroekers is onomstreden: "Je bent eigenlijk voor alles op Lisse aangewezen. Onze kinderen sporten daar en zitten in Lisse op school. Ook voor de boodschappen moet je even de brug over", vertelt Jeroen. 

De brug is voor vrijwel iedere inwoner van Lisserbroek van belang, dat bleek wel tijdens gesprekken die NH Nieuws afgelopen maandag voerde met enkelen: "Je moet voor de dokter naar Lisse en voor de supermarkten. Maar ook de kinderen uit Lisserbroek zijn wat betreft hun middelbare school aangewezen op de overkant." 

Tekst gaat verder onder artikel:

Lees ook

De Lisserbrug is een belangrijke verkeersader tussen Lisserbroek en Lisse, het gebruik ervan is de laatste jaren geïntensiveerd en daarom was groot onderhoud nodig. Deze week is de brug afgesloten voor al het verkeer. Automobilisten worden omgeleid via Hillegom en voetgangers en fietsers kunnen gebruik maken van de tijdelijke noodbrug.

De brug over de Ringvaart

Waar de twee dorpen nu in verschillende provincies en gemeenten liggen, was dat vroeger wel anders. 180 jaar geleden werd de Ringvaart dwars door de Lisserbroekerpolder gegraven. Daardoor kwam Lisse aan de ene en Lisserbroek aan de andere kant van het kanaal te liggen.

De aanleg van de Ringvaart betekende niet alleen dat Lisse een stuk van haar polder kwijtraakte, maar ook dat de dorpen minder goed bereikbaar waren. Dat was een probleem:  want hoe moesten de boeren bij hun land komen, dat achter de dijk kwam te liggen? En hoe moesten zij met koeien, paarden en vrachten hooi dat water oversteken? 

Als oplossing werd in 1843 de eerste houten noodbrug getimmerd. Daarna volgde een draaibrug en in 1968 werd een ophaalbrug met twee rijbanen geopend. 

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]