Ga naar Content

"Vuurwerkbom was gerichte actie", onrust in Alkmaarse buurt na opgeblazen brievenbus

Bij een portiekwoning aan het Ruusbroechof in Alkmaar is door de burgemeester cameratoezicht ingesteld. Op nieuwjaarsdag ging daar een explosief af in een brievenbus. In de buurt zijn zorgen dat de 'aanslag' op de portiekwoning een doelbewuste actie was.

Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Michael* loopt naar zijn tas en haalt de Alkmaarse Courant van vorige week vrijdag eruit. "Kijk." Hij slaat de krant open met het artikel over de vuurwerkbom bij de portiekwoning. "De politie gaat eerst 'niet uit van een doelbewuste aanslag', maar zegt later weer dat ze het niet uitsluiten. Dat klopt niet. Zo'n camera zet je er niet voor niets." 

Het is net 2023 geworden, als tussen 3.00 en 4.00 uur 's nachts een brievenbus in Overdie-West ontploft. De explosie is zo groot dat er meer brievenbussen worden vernield. Ook de stenen trap binnen raakt beschadigd. "Ik was er zelf niet, want ik werk hier alleen, maar hoorde dat de schrik er goed in zat", reageert Michael. "Dit voelt gewoon niet veilig, als je hier woont."

Hij denkt dat de explosie gericht was op een specifiek adres in het complex. "Kijk, precies die brievenbus is het meest beschadigd. Er is hier vaker wat gebeurd en altijd alleen in dit stukje van de flat."

Lijm in deursloten

In diezelfde straat werd in oktober 2021 nog een scooter in brand gestoken, meldt ook NHD. Het is pal voor de nu net ontplofte brievenbussen. "Ik werd toen door een buur gebeld 'dat de flat in de fik stond'. Dan schrik je wel", herinnert Michael zich nog.

Uiteindelijk weet de brandweer de vlammen op tijd te blussen en de flat te redden, maar van het voertuig is niets meer over. Volgens Michael was de scooter van een bewoner van het getroffen adres. Dit voorval gebeurde voor de ingang van dezelfde portiekflat. 

Eerder werd ook al eens lijm in alle deursloten gespoten, vertelt Michael. "Niemand kon erin. Kijk, dat vond ik op zich een kwajongensstreek, maar het lijkt wel erger te worden."

Artikel NHD over scooterbrand / Afbeelding locatie uit raadsbrief - Foto:

Dat meer mensen in de buurt zich ongerust maken, blijkt ook uit een brief van burgemeester Anja Schouten, die vorige week bij bewoners op de mat viel. 'Het gebiedsteam heeft contact gehad met buurtbewoners en vastgesteld dat het incident ervoor heeft gezorgd dat het veiligheidsgevoel is afgenomen', valt te lezen.

Tijdelijke camera

In een brief naar de raad schrijft ze: 'De explosie was niet alleen gevaarlijk voor de bewoners maar ook voor omwonenden en voorbijgangers. Het leverde een ernstig gevaar op voor de openbare orde en veiligheid.' Na overleg met politie en justitie besloot de burgemeester tijdelijk cameratoezicht in te stellen.

De camera blijft drie maanden hangen. Daarna wordt gekeken of het toezicht moet worden verlengd. Michael is alvast sceptisch: "Ze kunnen beter voordat zoiets gebeurt kijken wat er in de straat aan de hand is, in plaats van achteraf."

Tegen NH Nieuws zegt de politie ook dat 'ze niet kunnen uitsluiten dat de explosie op iemand uit het complex was gericht'. "Het is een scenario dat we onderzoeken." De bewoners van het vermeende getroffen adres waren op het moment dat de NH-verslaggever aanwezig was niet thuis. 

Foto: NH Nieuws / Maaike Polder

Vlakbij de straat, op de Thomas à Kempislaan, is vanwege overlast van jongeren in december 2021 ook een camera opgehangen. Een aantal omwonenden durfde daar geen melding meer van te maken omdat ze werden bedreigd. Daarnaast werd in mei 2020 op de hoek van Melis Stokelaan en de Percivalstraat in Overdie een camera geplaatst na 'voortdurende en ernstige overlast'. Deze camera's zijn inmiddels weer verwijderd.

* Vanwege privacyredenen is de naam Michael gefingeerd. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]