Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Cameratoezicht in Overdie moet eind maken aan overlast en intimidatie door jeugdgroepen

7 december 2021, 14.07 uur · Aangepast 7 december 2021, 14.55 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Op de Thomas à Kempislaan in Alkmaar is een camera opgehangen omdat de overlast van jongeren daar de spuigaten uit loopt. Een aantal omwonenden durft geen melding meer te doen omdat ze zijn bedreigd, en handhavers zijn beledigd en bekogeld met flesjes en blikjes. 

NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Burgemeester Anja Schouten heeft tot het cameratoezicht besloten na meerdere meldingen, schrijft het Noordhollands Dagblad. De verwachting is dat de overlast richting oud en nieuw verder zal toenemen, daarom is de camera nu al opgehangen.

Intimidatie

De gemeente Alkmaar heeft sinds augustus meerdere meldingen gekregen over een jeugdgroep van tien à twintig jongeren. Bewoners ervaren overlast en voelen zich onveilig door intimidatie.

De jongeren laten afval achter, veroorzaken geluidsoverlast door schreeuwen en muziek, en plegen vernielingen. Ter hoogte van Snackplaza Elmaar is het het ergst. Meerdere groepen zorgen daar voor ernstige overlast. Ze intimideren mensen, gebruiken drugs en spuiten graffiti.

Drie maanden

Gebiedsteam Zuid stelt dat er op meerdere manieren inzet is: er zijn jongerenwerkers actief, de openbare ruimte is aangepast, ondernemers hebben camera's geplaatst en handhaving en politie gaan langs.

Burgemeester Schouten voegt hier nu tijdelijk gemeentelijk cameratoezicht aan toe. Na drie maanden wordt bekeken of die maatregel effectief is en zal worden verlengd. Volgens mediapartner Alkmaar Centraal kunnen mensen nog vijf weken bezwaar maken tegen het besluit.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]