Ga naar Content

Hoge prijzen raken ook de feestdagen: minder versiering en goedkopere boodschappen

De verlichting van de kerstboom gaat minder vaak aan en we letten deze feestdagen meer op koopjes bij de boodschappen. Dat blijkt uit onderzoek van het NH Nieuws-panel waaraan 1.809 leden meededen. En waar een deel het gewoon als vanouds viert, is er ook een deel dat vanwege de hoge kosten de feestdagen helemaal heeft geschrapt. 

De lichtjes van de kerstversiering blijven vaker uit - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Zo heeft Marianne uit Haarlem haar kerst volledig aangepast. Ze heeft geen kerstboom of andere kerstversiering. "Het kerstetentje hebben we al eerder gedaan, vanwege de hogere prijzen voor boodschappen rond de feestdagen."

Zo extreem doen de meeste panelleden het niet, maar veel van hen vieren bijvoorbeeld kerst toch wat anders dan voorheen. Veruit de meeste mensen uit deze groep letten meer op de kosten dan normaal.

7 procent viert geen kerst

Ook zijn er mensen die kerst maar deels vieren en zeven procent viert vanwege de hoge prijzen helemaal geen kerst. Madelief uit Dijk en Waard is er één van: "Ik doe helemaal niets. Zo goedkoop mogelijk eten, in bed onder de dekens, tv aan, verwarming uit", legt ze uit. 

Toch viert ruim veertig procent kerst wel volledig. Soms juist ook omdat corona de afgelopen twee jaar roet in het eten gooide. Maar ook omdat deze panelleden het kunnen betalen, of simpelweg gewoon willen uitpakken met kerst. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Grootste kerstdorp in Volendam - Foto: NH Nieuws

'In duistere tijden opvrolijken met licht'

Ton uit Zaanstad zegt: "Ik heb bijna tien maanden bespaard op energie. In deze sombere maand wil ik even wat gezellig licht in huis." Van de ondervraagden geeft 81 procent aan ook dit jaar kerstversiering te hebben.

De groep die geen versiering heeft doet het deels om de kosten te drukken, maar ook omdat ze niet thuis zijn met kerst. Of omdat ze niks hebben met de kerstdagen. Maar de groep die wel versiering heeft let wel op de kosten.

Kerstverlichting minder vaak aan

Populair is led-verlichting wat minder stroom verbruikt. Ook versiering die werkt op batterijen doet het goed. Verder wordt er minder versiering opgehangen. En vooral blijft de versiering korter branden. "De verlichting gaat overdag en 's nachts uit. Die brandt alleen als we thuis zijn en het donker is", aldus panellid Johannes uit Purmerend.

Angelique uit Alkmaar komt ook nog met een tip: "Wij proberen buiten de feestdagen om altijd al zo duurzaam mogelijk te leven. De meeste spullen die we kopen zijn tweedehands en als het kan maken we dingen zelf. Voor de feestdagen is de decoratie in huis bij ons ook een mix van kringloop en zelfgemaakt. Zo kun je voor weinig geld toch een fijne sfeer in huis hebben."

Lees ook

Oud en nieuw minder geraakt door hoge prijzen

Ook de jaarwisseling wordt door een grote groep sober gevierd. Toch wordt er met oud en nieuw aanzienlijk minder gelet op de kosten. "We vieren het gewoon thuis en doen niets anders dan anders. Flesje cava als altijd en geen vuurwerk", aldus Erwin uit Huizen.

En dat is wat de meeste mensen aangeven. Oud en nieuw wordt bij hen al niet heel uitbundig gevierd, dus is besparen ook niet nodig. "Wij vieren de jaarwisseling nooit groots en champagne lust ik niet. Hooguit wat lekkere hapjes, goede wijn en oliebollen voor de liefhebbers", aldus Paul uit Schagen.

Al vindt Joop uit Medemblik dat je het jaar altijd goed moet uitluiden. "Het kan wel de laatste keer zijn, dus gewoon vieren."

Verantwoording
Onder de 5.800 leden van het NH Nieuws-panel hielden we een enquête in hoeverre de inflatie en hoge energieprijzen het vieren van de feestdagen beïnvloeden. In totaal deden 1.809 mensen mee aan het onderzoek.

Wil je ook meepraten over allerlei onderwerpen in Noord-Holland? Geef je dan hier op voor het NH Nieuws-panel. Je wordt dan eens per maand uitgenodigd voor onze enquêtes.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play