Ga naar Content

Hoesten en snotteren: het griepseizoen is begonnen in Noord-Holland

Het griepseizoen is begonnen in Noord-Holland. Het aantal mensen met koorts en andere griepklachten neemt steeds meer toe en deze klachten zijn heviger dan normaal. Zo lijkt het althans, of is het een onderbuikgevoel omdat er in de winter wat meer mensen ziek zijn? 

Foto: Adobe Stock

Volgens Duitse media stromen de intensive care-afdelingen bij de oosterburen vol met patiënten die kampen met ernstige luchtweginfecties. In Nederland is er volgens de landelijk coördinator die over de ic-bezetting gaat geen reden voor paniek. Er zijn wel wat meer bedden bezet, maar dat is normaal voor de tijd van het jaar.

Normaal verloop

Ook in Noord-Holland is er vooralsnog een normaal verloop van virussen in de winter. Dat bevestigt ook onderzoeker Mariëtte Hooiveld van Nivel, de organisatie die griepcijfers onderzoekt . "Uit de laatste cijfers van anderhalve week geleden bleek dat er zich in een week tijd per 100.000 inwoners van Noord-Holland 400 hadden gemeld bij de huisarts met klachten over luchtweginfecties. Daarmee zitten we op het niveau van voor de coronapandemie in 2019. Het aantal komt overeen met het gemiddelde in Nederland en het lijkt geen bijzonder cijfer."

De luchtweginfecties geven een algemenere indicatie. Cijfers over griepklachten zeggen meer over het aantal griepgevallen, maar daar zijn geen regionale aantallen van. Er is in Nederland in ieder geval geen griepepidemie en er is geen reden om aan te nemen dat Noord-Holland hier vanaf wijkt. Overigens zou een epidemie niet per se verontrustend zijn. Deze komt bijna iedere winter voor.

"Er kunnen wel meer verkoudheidsvirussen zijn, maar als mensen daar niet mee naar de huisarts gaan, dan kom je daar niet achter."

Mariëtte Hooiveld, senior onderzoeker Huisartsenzorg, Nivel

Volgens Hooiveld was dit de afgelopen twee winters niet het geval door corona. Omdat er minder contact was, werden virussen minder overgedragen. Ze durft niet te zeggen of virussen daarom nu meer de kop op gaan steken. Vooralsnog blijkt dat niet uit de cijfers. "Er kunnen wel meer verkoudheidsvirussen zijn, maar als mensen daar niet mee naar de huisarts gaan, dan kom je daar niet achter."

Ook het RIVM durft hier geen uitspraken over te doen. "Ja, ook wij zien wel een stijgende lijn", zegt een woordvoerder. "Maar we weten natuurlijk niet waar dit eindigt."

Vanuit de Noord-Hollandse ziekenhuizen zijn er vooralsnog geen verontrustende berichten, al zien ze bij het Tergooiziekenhuis in Hilversum wel iets in relatie tot corona: "Exacte cijfers hebben we niet", zegt een woordvoerder. "Maar wij hebben wel het idee dat er meer kinderen met griep bij een arts terechtkomen. We denken dat er minder weerstand is opgebouwd omdat kinderen tijdens corona bijvoorbeeld minder naar de opvang gingen of door de maatregelen op school."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.