Ga naar Content

Grote Kerk Monnickendam krijgt nieuwe regenboogvlag: "We voelen ons enorm gesteund"

Het college van de gemeente Waterland is in shock nadat afgelopen weekend de regenboogvlag van de Grote Kerk van Monnickendam is gestolen en verbrand. "Met het veroordelen van deze actie en het aanbieden van een nieuwe vlag willen wij onderstrepen dat deze vernieling ontoelaatbaar is", reageert de burgemeester.  

De regenboogvlag aan de toren van de Grote Kerk van Monnickendam - Foto: NH Nieuws

Aan de Grote Kerk in Monnickendam hing dit weekend een regenboogvlag ter ere van het Love Love concert. Het concert werd georganiseerd door de protestantse gemeente Monnickendam om de veelkleurigheid van liefde te vieren en hun homoseksuele predikant Alexander Noordijk een hart onder de riem te steken. Tot ieders grote verbazing was de vlag ineens verdwenen. Een inwoner van de stad vond de 20 meter lange vlag afgebrand terug.  

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: NH Nieuws

Het college van B&W van gemeente Waterland reageert geschokt op de vernieling van de regenboogvlag en vergoedt een nieuwe vlag. Zij vinden dat iedereen zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn. De vlag staat voor die waarden en juist daarom kwam dit bericht extra hard binnen. Naast het aanbieden van een nieuw exemplaar zal deze week elke dag de regenboogvlag gehesen worden bij het gemeentehuis.  

"Wij tolereren niet dat door deze vernieling ook maar één inwoner zich afvraagt of hij of zij zich wel thuis mag voelen in onze gemeente"

Burgermeester Marian van der Weele

Burgemeester Marian van der Weele reageerde zelf ook op het incident: "Dit vandalisme hoort niet thuis in onze gemeente. Wij tolereren niet dat door deze vernieling ook maar één inwoner zich afvraagt of hij of zij zich wel thuis mag voelen in onze gemeente. Ik was zelf aanwezig op het concert zondagavond. Daar heb ik de dominee en de organisatoren van het concert mijn steun betuigd in hun streven naar een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt. Met het veroordelen van deze actie en het aanbieden van een nieuwe vlag willen wij onderstrepen dat deze vernieling ontoelaatbaar is."

Predikant Alexander Noordijk vindt het ontzetten fijn. "Ik voel me hier enorm door gesteund. Voor de protestantse gemeenschap geldt hetzelfde." Hij gaat de vlag zeker hijsen op de Grote Kerk. "We laten ons niet uit het veld slaan."  

"Je wil niet dat dit soort incidenten polariserend uitvallen. Ik wil eigenlijk de vlag weer hijsen en daarmee uitdragen om met elkaar een gesprek te hebben" 

Predikant Alexander Noordijk

Na de vernieling van de vlag heeft Noordijk meteen aangifte gedaan. Ondanks het incident houdt de predikant een positieve blik. "We zien wat het met de samenleving gedaan heeft. Mensen keuren dit af. Het Love Love concert heeft veel mensen op de been gebracht in Waterland. We blijven deze positiviteit naar buiten brengen."

Met de daders zou hij het liefst in gesprek gaan. "Je wil niet dat dit soort incidenten polariserend uitvallen. Ik wil eigenlijk de vlag weer hijsen en daarmee uitdragen om een gesprek met elkaar te hebben."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]