Start van hoofdcontent

MONNICKENDAM

nl

Regenboogvlag aan toren Grote Kerk in Monnickendam al na een dag gestolen

11 december 2022, 22.40 uur · Aangepast 12 december 2022, 22.01 uur · Door Michel Gijselhart

De enorme regenboogvlag van meer dan 2O meter die de toren van de Grote Kerk in Monnickendam sierde, is al na een dag gestolen. De vlag hing daar ter ere van het Love Love-concert dat zondagavond plaatsvond in de kerk. Het liefdesconcert is een reactie op de afwijzing van de christelijke band InSalvation om op te treden in de kerk, omdat de dominee getrouwd is met een man. 

De regenboogvlag aan de toren van de Grote Kerk van Monnickendam - Foto: NH Nieuws

Dominee Alexander Noordijk van de Protestantse Gemeente in Monnickendam heeft geen idee waarom de vlag gestolen is. "Wat moet je met een lap van 21 meter?" Hij vreest dat het geen kwajongensstreek is. "Met de tolerantie van de lhbti'ers zie je dat het eerder slechter gaat dan beter." De vlag die nu weg is, was geleend van de Protestantse Gemeente in Amsterdam.

Daniël Roukema uit Nijkerkerveen, die het concert heeft georganiseerd om de dominee een hart onder riem te steken, spreekt ook schande van de diefstal. "Dit doe je toch niet." Hij ziet er wel een extra reden in om nog meer te strijden voor de acceptatie van de lhbti'ers binnen de kerk. "Ik vind het vreselijk dat het is gebeurd, maar word er wel in gesterkt om door te gaan met deze strijd."

Iedereen is welkom

Op het liefdesconcert waren enkele honderden mensen afgekomen. Van alle leeftijden en gezindten. Een man uit Amsterdam zei: "Ik ben zelf katholiek, maar ik vind dat in de kerk iedereen welkom moet zijn. Maakt niet uit welk geloof of geaardheid je hebt." 

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]