Opnieuw blijkt AFC de sterkste in topper en OFC delft onderspit tegen concurrent

Voor AFC is 2022 met een positief gevoel geëindigd. De koploper van de tweede divisie versloeg uitdager De Treffers met 2-0. OFC ging ruim onderuit tegen concurrent IJsselmeervogels (0-3) en staat steviger onderaan op de ranglijst.

Kevin Visser (l), Raily Ignacio (midden) en Splinter de Mooij juichen - Foto: Pro Shots / Erich Snijder

AFC – De Treffers 2-0

36’ Kevin Visser 1-0
80’ Brian Campman e.d. 2-0

AFC gaat dus als koploper van de tweede divisie de winterstop in. De eerste mogelijkheid was voor Melvin Platje, maar hij mikte de bal net naast. Raily Ignacio, zijn partner in de aanval, schoot snoeihard op de paal. Vanuit kansrijke positie kopte hij even later naast. De openingsfase was vooral voor AFC, maar De Treffers kroop daarna uit zijn schulp. Zo kregen Brian Campman en Gavin Vlijter kansen op de openingsgoal. De thuisploeg opende de score via Kevin Visser. Hij prikte de bal achter doelman Niels Kornelis, nadat de eerste inzet van Ignacio werd gekeerd.

De Groesbekers gaven niet op en maakten bijna gelijk via Campman. Kantelpunt in de wedstrijd was een rode kaart voor Ricardo Ippel. Hij verijdelde een counter van AFC en moest daardoor eerder gaan douchen. Campman verdubbelde in de slotfase de voorsprong van de Amsterdammers. Een stiftje van de ingevallen Thijs Jesse ging al richting het doel, maar Campman gaf het beslissende tikje: 2-0.

AFC staat bovenaan in de tweede divisie en heeft vier punten voorsprong op nummer drie De Treffers. HHC uit Hardenberg is tweede en heeft slechts één puntje minder. IJsselmeervogels is 21 januari de eerstvolgende tegenstander.

Ischa Bouwman kan de goal van Mike van de Laar (r) niet voorkomen - Foto: Pro Shots / Vincent de Vries

OFC – IJsselmeervogels 0-3

6’ Steven Sanchez 0-1
13’ Mike van de Laar 0-2
44’ Jordy Ruizendaal 0-3

Voor OFC is het jaar in mineur geëindigd. De Oostzaners waren de afgelopen drie wedstrijden ongeslagen, maar delfden het onderspit tegen concurrent IJsselmeervogels. Steven Sanchez zorgde voor de snelle voorsprong op aangeven van Mitchel Willems: 0-1. De druiven werden binnen een kwartier nog zuurder voor OFC, nadat Mike van de Laar de marge verdubbelde: 0-2. De bezoekers kregen hierna kansen via Youssef Blel en Van de Laar. Blel gaf vlak voor de rust de assist op Jordy Ruizendaal. Hij maakte de derde goal van de middag.

Zo doelpuntrijk als de eerste helft was, zo saai was de wedstrijd na de rust. Een scrimmage voor de goal van OFC leverde wel gevaar op, maar geen tegentreffer. In de tegenstoot werd de thuisploeg gevaarlijk via Soufiane Reclaoui. Zijn inzet werd gestopt door doelman Maarten List. In het resterende deel van het duel probeerden de Oostzaners nog wel iets forceren, maar het leverde niks op.

Door de nederlaag blijft OFC laatste in de tweede divisie. Tot overmaat van ramp is concurrent IJsselmeervogels uitgelopen naar zeven punten. De volgende wedstrijd is 22 januari tegen TEC.

Floris van der Linden (m) duelleert met Quinten Dekkers (l) en Oscar Wilffert - Foto: Pro Shots / Remko Kool

Spakenburg – Koninklijke HFC 1-0

39’ Floris van der Linden 1-0

Bij de confrontatie tussen Koninklijke HFC en Spakenburg duurde het lang, voordat er een noemenswaardige kans was. Na een mooie actie van Zakaria Eddahchouri werd zijn shot geblokt. Sietse Brandsma kreeg hierna een grote mogelijkheid na een fout van Masies Artien. De aanvaller van HFC kreeg de bal niet achter Alessandro Damen. Floris van der Linden scoorde hierna de 1-0.

Na de rust bleven de kansen schaars aan beide kanten. Een schot van Quinten Dekkers werd gepakt door Damen en in de tegenstoot kon Luuk Admiraal Mitchel Michaelis niet verrassen. Het leidde niet tot doelpunten in het resterende gedeelte van de wedstrijd. In de blessuretijd kreeg Robin Eindhoven nog rood na commentaar op de leiding.

HFC staat veertiende in de tweede divisie en speelt na de winterstop tegen Jong FC Volendam.

Jong FC Volendam – Katwijk 0-1

41’ Ahmed El Azzouti 0-1

Jong FC Volendam heeft de laatste wedstrijd in 2022 nipt verloren van Katwijk. De eerste kans was echter voor de Palingboeren. Een voorzet van Joey Antonioli werd weggewerkt door Robbert Susan. Doelman Barry Lauwers hield hierna zijn ploeg op de baan. Zo keerde hij schoten van Ahmed El Azzouti en Tim Freriks. Lauwers was even later kansloos bij een inzet van El Azzouti, maar de goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Even daarvoor had Diego Gustavo net over geschoten. El Azzouti maakte vlak voor rust alsnog 1-0 uit een voorzet van Killian van Mil.

Na de rust bleef El Azzouti voor gevaar zorgen. Een hard afstandsschot van de doelpuntenmaker werd gekeerd door Lauwers en hij pakte ook een kopbal van Susan die volgde. Imran Nazih schoot hierna nog vol op de lat. De Volendamse jonkies probeerden in het restant van de wedstrijd nog iets te forceren, maar dat lukte niet.

Jong FC Volendam blijft op de een-na-laatste plaats staan in de tweede divisie en zag IJsselmeervogels uitlopen. 22 januari staat de Noord-Hollandse derby tegen Koninklijke HFC op het programma.