Ga naar Content

⛸️Het kriebelt! Noord-Hollandse ijsclubs zetten zich schrap voor aankomende vorst

Natuurijsbanen in Noord-Holland zijn er helemaal klaar voor: de vrieskou. Weerman Jan Visser voorspelt vijf graden nachtvorst komende week en dus begint het voorzichtig te 'kriebelen' bij schaatsfans. De ijsbaan van de Magnusrijders in Schagen staat alvast onder water voor het geval het vriezen doorzet. En in Sint Pancras ligt de baan al klaar.

Foto: Inter Visual Studio / Vivian Tusveld

"Ik ben erg optimistisch", zegt Ton Smakman van natuurijsbaan De Magnusrijders in Schagen. De baan is afgelopen week onder water gezet. Smakman gaat ervan uit dat er zeker geschaatst wordt deze winter.  "We hebben wat zachte winters gehad, maar het is nu weer eerder koud in grote delen van Europa." 

Ook in De Rijp is de ijsclub er klaar voor. Secretaris Piet Slooten houdt nauwlettend de meteorologische statistieken in de gaten en volgt de weerberichten. "Als het goed vriest dan kan meestal als eerste de ijsbaan bij de haven naast de Meelzak open. Daar is het windstil." 

Sneeuw ❄️

"Overdag kan het -1 graden worden", voorspelt weerman Jan Visser voor begin volgende week. "En 's nachts wordt het zo'n 5 tot 6 graden onder nul." Visser verwacht niet dat er een dik pak sneeuw komt te liggen. "Er kan weleens een sneeuwbui vallen, maar het is overwegend droog." Of de ijzers binnenkort onder gebonden kunnen, kan de weerman nog niet zeggen. "Met mist groeit er geen ijs en daarna is het nog te onzeker."

Volgens Jan Visser past dit weerbeeld bij de tijd van het jaar. "Als het doorzet hebben we de eerste koude december in jaren", vertelt hij. Hoelang de kou aanhoudt, kan hij nog niet zeggen. "Verder voorspellen dan halverwege volgende week is koffiedik kijken."

Nog even gras sparen

Bij IJsclub Julianadorp wachten ze nog even met de baan onder water zetten, maar hoop is er zeker. Voorzitter Ruud Konijn: "We houden alles in de gaten. Hoop op vorst blijven we houden, want anders kun je wel stoppen. Om het gras te sparen wachten we met onder water zetten tot we zeker weten dat er veertien dagen vorst is. We hebben een nieuwe pomp, dus binnen 24 uur staat het veld onder water." 

Ondanks de matige winters hebben de ijsclubs niets te klagen over het aantal leden. "We zijn met zo'n duizend leden één van de grootste verenigingen", vertelt Ruud Konijn. "Veel leden blijven om de club te steunen, en we organiseren het hele jaar door van alles op de ijsbaan."

Ook in Schagen zijn er weinig opzeggers, zegt Ton Smakman. "We organiseren ieder jaar een winterwandeling en daar doen honderden mensen aan mee. Dat helpt om de binding te houden met de ijsclub."

Sint Pancras had in 2018 een opgespoten krabbelbaan. De tekst gaat door na de foto.

Foto: NH/ Anne Klijnstra

Tocht der tochten

"We zijn er ook wel aan toe", geeft Pancrasser ijsclubvoorzitter Kees-Jan Veldboer toe. "Het is alweer een winter geleden en toen hadden we ook nog eens te maken met coronaregels. Hier op de grote baan mocht elk uur een groep van slechts honderd mensen schaatsen. Dat is natuurlijk niet heel gezellig."

Van de 'tocht der tochten' in De Rijp en omgeving komt het er voorlopig sowieso niet. "Nee, voor de Eilandspoldertocht heb je echt serieus ijs nodig van zo'n 15 centimeter dik. Dat zit er zeker niet in", zegt Piet Slooten. "En schaatsijs in december is trouwens ook wel heel vroeg in het seizoen. Het is heel lang geleden dat er vóór Kerst op het ijs gestaan is."

De laatste keer dat er op natuurijs geschaatst kon worden was in februari 2021. NH Nieuws was toen ook live in De Rijp:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play