Ga naar Content

"We staan op scherp!" IJsbanen in de Noordkop hoopvol voor ijskoude winter

"Het gaat de goede kant op, we staan op scherp!" Natuurijsbanen in de Noordkop zijn hoopvol voor een winter met ijs. Weerman Jan Visser voorspelt vijf graden nachtvorst de komende week en dan begint het voorzichtig te 'kriebelen'. De ijsbaan van de Magnusrijders in Schagen staat alvast onder water voor het geval dat het vriezen doorzet. 

Foto: Adobe Stock

"Ik ben erg optimistisch," zegt Ton Smakman van natuurijsbaan De Magnusrijders in Schagen.  Afgelopen week is de baan onder water gezet. Smakman gaat ervan uit dat er zeker geschaatst kan worden deze winter.  "We hebben wat zachte winters gehad, maar het is nu al eerder koud in grote delen van Europa." 

Gras sparen

Bij IJsclub Julianadorp wachten ze nog even met de baan onder water zetten, maar hoop is er zeker. Voorzitter Ruud Konijn: "We houden alles in de gaten. Hoop op vorst blijven we houden, want anders kun je wel stoppen. Om het gras te sparen wachten we met onder water zetten tot we zeker weten dat er veertien dagen vorst is. We hebben een nieuwe pomp, dus binnen 24 uur staat het veld onder water." 

Ondanks de matige winters hebben de ijsclubs niet de klagen over het aantal leden. "We zijn met zo'n duizend leden één van de grootste verenigingen," vertelt Ruud Konijn. "Veel leden blijven om de club te steunen, maar we organiseren het hele jaar door van alles op de ijsbaan."

Ook in Schagen weinig opzeggers, zegt Ton Smakman: "We organiseren houden ieder jaar een winterwandeling en daar doen honderden mensen aan mee. Dat helpt om de binding te houden met de ijsclub."

"Op 21 januari, dan bestaan we 90 jaar. Het allermooiste zou zijn als we dat op het ijs kunnen vieren."

Ruud Konijn, voorzitter IJsclub Julianadorp

Als er goed ijs ligt dan gaan alle registers open verzekert Smakman: "Met sportservice Schagen houden we clinics, doen een Elfstedentocht en een middagje kunstrijden. We moeten snel schakelen en organiseren het ter plekke."

En dan het jubileumjaar voor IJsclub Julianadorp. "Ja, dat is op 21 januari, dan bestaan we 90 jaar. Het allermooiste zou zijn als we dat op het ijs kunnen vieren. Schaatsen, jaarvergadering en feest. We zetten sowieso dan de baan onder water, ook als het niet vriest, maar we verwachten tot op zijn minst een week ijs."

IJsclub Land van Buur in 't Zand wil volgende week de ijsbaan vol laten lopen, maar in Den Oever wachten ze er nog even mee. Marjan Post van IJsclub Voorwaarts kijkt het nog even aan. Bovendien is de ijsbaan midden in het dorp ook de plaatselijke speeltuin: "Er is wat vorst vanuit het zuiden. Dat is zeldzaam. Het moet via het noordoosten komen, dus we laten de kinderen nu nog maar even spelen op het gras. We houden de weerberichten in de gaten."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]