Ga naar Content

'Ladies Only Night' bij Telstar: vrouwelijke arbitrale kwartet primeur in Nederland

Bij Telstar Vrouwen staat komende vrijdag een primeur in het Nederlandse voetbal te wachten. Voor het eerst in het profvoetbal zijn alle vier de officials een vrouw. Daarnaast staat de volledige speelronde in de eredivisie voor vrouwen onder leiding van vrouwelijke scheidsrechters.

Voetbalsters van Telstar overleggen tijdens de wedstrijd - Foto: Orange Pictures

De wedstrijd tussen Telstar Vrouwen en PSV wordt door de KNVB omschreven als 'Ladies Only Night'. Lizzy van der Helm zal de leiding over het duel hebben met Isabelle van Gilst en Eline Leenstra als assistenten. Manon Plandsoen is de vierde official van dienst. Daarmee is het de eerste wedstrijd in Nederland ooit waarbij alle vier de officials een vrouw zijn.

Spotlights

"Het initiatief om de vrouwelijke scheidsrechters op deze manier in de spotlights te zetten past bij de missie van de KNVB om de komende jaren de vrouwelijke afvaardiging binnen het scheidsrechterskorps te verdubbelen", zegt de KNVB in een persbericht. De bond constateert dat op dit moment wordt twee procent van de wedstrijden in het voetbal gefloten door een vrouw, terwijl iets meer dan tien procent van alle voetballers in Nederland vrouw is.

"Missie om de komende jaren de vrouwelijke afvaardiging binnen het scheidsrechterskorps te verdubbelen"

Voetbalbond KNVB

De voetbalbond ziet dat het vrouwenvoetbal behoorlijk in de lift zit. De groei van het ledenaantal is volgens de KNVB vooral te danken aan de jongste jeugd en het vrouwenvoetbal. De ontwikkeling van vrouwelijke scheidsrechters blijft echter nog achter. "De KNVB wil amateurclubs in de komende jaren daarom stimuleren om voor de rol van spelbegeleider of scheidsrechter vaker te denken aan moeders, zussen of andere vrouwelijke bekenden van voetballers bij de vereniging. Clubs kunnen in die werving ook extra steun vanuit de bond verwachten."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52