Ga naar Content

Louis van Gaal kon niet voorkomen dat Telstar degradeerde: "Hij kwam de middencirkel niet uit"

Louis van Gaal krijgt in Qatar weer alle lof voor zijn kwaliteiten als coach. Als speler was er veel minder bewondering voor de Amsterdammer. De middenvelder die In het najaar van 1977 naar Velsen-Zuid werd gelokt om te voorkomen dat Telstar uit de eredivisie zou degraderen, "was niet de man die we nodig hadden", zegt oud-ploeggenoot Fred Bischot. Met een lach: "Hij kwam de middencirkel bijna niet uit."

Louis van Gaal - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

Het is najaar 1977. Telstar staat troosteloos laatste in de eredivisie. Er móet iets gebeuren, anders speelt de club volgend seizoen in de eerste divisie. De Roemeense trainer Mircea Petescu krijgt via een tussenpersoon Louis van Gaal aangeboden. Van Gaal, opgeleid bij Ajax, is op dat moment speler van FC Antwerp. Hij heeft wel oren naar een overstap naar sportpark Schoonenberg en zo maakt hij nog vóór de winterstop zijn entree. Fred Bischot (74) is er dan bij. Natúúrlijk is Fred Bischot erbij. Hij heeft het recordaantal wedstrijden voor de Witte Leeuwen op zijn naam (372) staan.

Gewist

Het seizoen 1977/78 heeft Mister Telstar zoveel mogelijk uit zijn geheugen gewist, want het was bepaald geen hoogtepunt uit zijn loopbaan. "Er stond een elftal dat denk ik niet goed genoeg was voor de eredivisie, een logisch gevolg van het beleid. De beste spelers werden steeds verkocht waardoor het elk jaar iets minder werd."

Versterkingen

Bischot wordt op het middenveld geassisteerd door het aanstormende talent Jos Jonker, die later nog furore zou maken bij AZ. Monne de Wit is er nog bij, Frans van Essen, Hans Driessen, Arno Wellerdieck en de van Haarlem gehuurde aanvaller Peter Caljouw. Aan de zijde van Van Gaal komt op hetzelfde moment ook Henk Medik over van NEC. Maar er is ondanks de versterkingen geen houden aan. Het is al snel duidelijk dat de ploeg zal degraderen. Het seizoen 1977/'78 blijk het laatste ooit in de eredivisie te zijn geweest. 

Fred Bischot in duel met Ajacied Dick van Dijk - Foto: Anefo, Nationaal Archief

Fred Bischot bladert door het plakboek van zijn carrière en schudt zo nu en dan het hoofd. "Het elftal was té jong, té onervaren." En er werd slecht ingekocht. Wie het in zijn hoofd heeft gehaald om Van Gaal erbij te halen, weet hij niet precies, maar één ding is zeker: de huidige toptrainer was niet de speler die Telstar nodig had. Bischot: "Louis was een technisch vaardige speler. Alleen, hij kwam de middencirkel bijna niet uit, terwijl dat echt nodig was. We hadden behoefte aan bikkelaars, maar dat type speler was hij niet. Louis was niet zo van het meeverdedigen."

Tactisch was hij wél sterk, daar herkende je de latere trainer aan. "Maar het was geen praatjesmaker wat mensen soms wel denken. Hij lag goed in de groep. Het was gewoon een fijne vent. Nog steeds. Toen hij vorig seizoen eenmalig Telstar coachte tegen Jong AZ en hij mij zag, reageerde hij meteen heel spontaan met 'hé, Fredje!'" 

De Kennemers

Van Gaal vertrok direct na de degradatie naar Sparta. Bischot bleef nog een seizoen en ging toen naar FC Amsterdam en daarna nog naar Go Ahead Eagles. In 1983 keerde hij terug bij Telstar. Tegenwoordig is hij trainer van zaterdagvijfdeklasser De Kennemers in Beverwijk. Hij is Van Gaal altijd blijven volgen en waardeert zijn spelopvatting. Hoewel de wedstrijd tegen Ecuador van vrijdag minder was, denkt hij dat Oranje ver kan komen in Qatar. Bischot: "Hij weet er weer een elftal van te maken. Dat vind ik knap. Ik zie ze geen wereldkampioen worden, maar misschien dat ze de kwartfinale halen."

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]