Ga naar Content

Wassan uit Bagdad heeft met vrijwilliger Tineke 'een moeder in Alkmaar': "Ze lacht weer"

"Ik voelde me negatief, onzeker en heb veel gehuild." Voor buitenlandse vrouwen zoals Wassan (37) uit Irak blijkt het moeilijk om zonder hulp te aarden in een stad als Alkmaar. In 2017 verhuisde ze voor de liefde vanuit Bagdad hierheen. "Mijn familie was daar nog, ik was zwanger, sprak de taal niet. Toen kwam corona en bracht ik veel tijd alleen door." Maar toen was daar de gepensioneerde kinderjuf Tineke. 

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

In een rijtjeshuis ergens in Alkmaar-Noord spelen de kinderen van bijna twee en vijf met autootjes en lego. "Gaan we opruimen?" vraagt moeder Wassan. Maar dan verschijnt buiten voor het raam een vrouw. "Tineke", kirt het jochie. Met zijn zusje rent hij naar de voordeur. 

Al een jaar komt Tineke (69) één keer per week, op de fiets vanuit Oudorp, bij het gezin thuis. De Alkmaarse heeft dertig jaar ervaring in de kinderopvang, is zelf moeder van drie en is nu vrijwilliger bij Humanitas. "Ik ging met pensioen en mijn dochter vertelde over het project Home-Start. Daarmee worden jonge of onervaren moeders en gezinnen geholpen. Want hier je weg vinden is best moeilijk. Vooral voor een vrouw uit het buitenland."

'In Irak werkt school anders'

Wassan is geboren in Bagdad. Per toeval komt ze in contact met haar man, die dan al jaren in Nederland werkt en woont. "Zijn moeder zag mij in de tandartspraktijk waar ik werkte, bij mijn zus in Kirkoek. Ze vond me wel geschikt voor haar zoon. Ik sprak hem eerst alleen online en mijn hart ging sneller kloppen. Dat had ik nog nooit meegemaakt", ze straalt bij alles wat ze vertelt. 

De twee ontmoeten elkaar, worden hartstikke verliefd en trouwen in Irak, maar later ook in de Alkmaarse Langestraat, op de bekende trappen. "Toen ik verhuisde naar Nederland was ik in verwachting van onze zoon, Al snel werd hij geboren. Ik merkte meteen dat het hier wat anders werkt." 

Vooral de taal is een barrière. En met een man die constant werkt, is contacten maken lastig. Gelukkig krijgt ze via het consultatiebureau iemand aangewezen die helpt leren lezen. "En die schakelde ons weer in toen er een tweede kindje was geboren", vertelt Tineke. 

We zitten aan tafel in de keuken van Wassan. De vrijwilliger ziet hoe sommige vrouwen moeite hebben om aansluiting te vinden in Nederland. "In Irak gaan kinderen bijvoorbeeld pas naar school als ze zes of zeven jaar zijn en ook bemoeien ouders zich er niet mee. Híér zit iedereen in een app-groep en is er veel contact met de juf of meester. Ik heb haar daarbij geholpen."

Hieronder een voorbeeld van zo'n 'Nederlandse vergissing' waarbij Tineke heeft geholpen: de eendjes voeren. 

Voorbeeld van waar Wassan tegenaan liep in Alkmaar - NH Nieuws

"Ze helpt me met de taal, we gaan samen naar de winkel, koffiedrinken en als ik wil solliciteren zit ze er op de achtergrond bij. Als ik even niet durf, zegt Tineke: nee, hulp, gewoon vragen", vertelt Wassan.

Werk vinden blijkt hier namelijk moeilijker dan gedacht. "Ik ben een heel positieve vrouw en dacht het eerste jaar: ik ga solliciteren. Ze zeiden dat mijn afgeronde studie biologie en werkervaring als docent en in een tandartsenpraktijk goed was, maar mijn Nederlands te slecht. Ik werd er onzeker van." 

Bekijk hier de reportage. "Ik heb haar zien opbloeien." Tekst gaat door

Irak Home Start - NH Nieuws

"Met hele kleine tips kun je heel veel bereiken", legt Tineke uit. Ze begeleidt niet alleen gezinnen met iemand die uit een ander land is geëmigreerd. "Ook moeders die drie kinderen kort op elkaar hebben gekregen, met een man die off shore werkt. Een ander is verhuisd van Groningen naar Noord-Holland."

Veelal worden die jonge gezinnen gevoed met meningen van 'je doet het niet goed', mensen op afstand die wat vinden van hoe je het aanpakt, zegt ze. "Daardoor kan een moeder zich erg onzeker voelen. Een beetje aandacht kan al helpen. Zelf leer ik nu veel over andere culturen. Ik voel me tijdens mijn pensioen nuttig. Ik draai volop mee in de maatschappij en verdiep me in allemaal nieuwe dingen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]