Ga naar Content

Trainer Martin van Ophuizen optimistisch over Oranje: "Maar we hebben wel gif nodig"

De korte voorbereidingstijd op het WK voetbal speelt het Nederlands elftal parten, stelt Martin van Ophuizen. De oud-profvoetballer van AZ neemt het op voor het tegenvallende spel van Oranje. "Je beste wedstrijd moet je op het juiste moment spelen", zegt Van Ophuizen in de radio-uitzending van NH Sport.

Daley Blind en Martin van Ophuizen - Foto: Orange Pictures

"Ik denk niet dat we ons zorgen moeten maken", zegt een optimistische Van Ophuizen ondanks het gelijkspel tegen Ecuador. Veel criticasters vielen zowel over het spel als over het resultaat van Oranje. "Het is een toernooi. In het verleden begonnen we vaak goed en was iedereen enthousiast. In de knock-outfase speelden we dan onze slechtste wedstrijd. Uiteindelijk komt het er op aan dat je moeilijk te kloppen bent en in een knock-outfase is dat doorslaggevend."

"In het verleden begonnen we vaak goed en was iedereen enthousiast. In de knock-outfase speelden we dan onze slechtste wedstrijd"

martin van ophuizen

Van Ophuizen vindt dat men ook anders naar toernooivoetbal moet kijken. Vooral omdat bondscoach Louis van Gaal slechts één week heeft kunnen klaarstomen. "Ik heb het gevoel dat Van Gaal de poulewedstrijden nadrukkelijk gebruikt als voorbereiding op de rest. Dat is gevaarlijk, want stel dat je uitgeschakeld wordt, dan is het over. Nu lijkt het de goede kant op te gaan."

Positiewisseling

Toch staat er nog geen vast team van Nederland waarmee het de strijd met de toplanden kan aangaan. Van Ophuizen verwacht dat het elftal dat tegen Qatar zal spelen, ook de rest van het toernooi de te kloppen ploeg moet zijn. "Dan zou ik met Memphis starten met Steven Bergwijn naast hem en Cody Gakpo erachter." Van Ophuizen zou dan teruggaan naar de opstelling van de eerste wedstrijd, maar dan zonder Vincent Janssen. "Dus ook met Steven Berghuis naast Frenkie de Jong."

"Ik heb het gevoel dat Van Gaal de poulewedstrijden nadrukkelijk gebruikt als voorbereiding op de rest"

martin van ophuizen

De enige positiewisseling die Van Ophuizen verder nog zou doorvoeren is op de linksbackpositie. Daley Blind maakte een zwakke indruk. "Hij is verdedigend kwetsbaarder dan Tyrell Malacia. In de passing zou hij moeten gaan leveren, maar die is niet voldoende geweest. In het elftal zit voetballend vermogen, maar we hebben ook gif nodig. Sommige spelers hebben dat van nature en Malacia is zo iemand die iets extra's kan brengen."

Nederland speelt dinsdag om 16.00 uur de laatste groepswedstrijd tegen gastland Qatar. Bij winst of een gelijkspel is Oranje geplaatst voor de knock-outfase.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52