Start van hoofdcontent

VOLENDAM

nl

'Diesel' Matthijs de Ligt staat ter discussie bij Oranje: "Onbesuisd in verdedigen"

25 november 2022, 11.55 uur · Aangepast 25 november 2022, 13.01 uur · Door Stephan Brandhorst

De WK-sfeer komt stukje bij beetje meer tot leven. Amateurtrainers Marciano Nonneman van SV De Meer en Berry Smit van RKAV Volendam hopen dat meer mensen de oranje polonaise gaan lopen. "Ik denk dat het nu wel los is."

Marciano Nonneman en Berry Smit - Foto: Amsterdamse voetbal & Orange Pictures

"De buurt doet er weinig aan", zegt Nonneman, die wel bijna iedere wedstrijd voor de tv-kijkt. Volendammer Smit vindt het opvallend dat er zo weinig gebeurt. "We hadden hier een grote oranje straat, maar alles is weggewaaid daar. Bij de jeugd leeft het wel, want de Dijk zit straks weer vol. Maar het tentenbouwen met beamers en statafels, dat is niet meer. Het is een raar WK-gevoel. Ik denk dat het nu wel los is, want er wordt nu wel overal over voetbal gepraat."

Nonneman volgt het WK met veel interesse en zag Argentinië en Duitsland allebei verrassend verliezen. "Stel dat Nederland eerste wordt, dan biedt dat perspectief als je kijkt naar de andere poules. Maar je ziet dat je geen enkel land mag onderschatten dit WK."

De Ligt of Timber

"Het positiespel moet beter", zegt Nonneman vooruitkijkend op het treffen met Ecuador. Hij pleit dan ook voor een basisplaats voor Jurriën Timber op de plaats van Matthijs de Ligt. "Ik vond De Ligt kwetsbaar in het verdedigen, erg onbesuisd in momenten. Je mist met hem voetbal aan die kant. De Ligt is daar niet comfortabel aan de bal."

Tekst loopt verder onder de foto.

Matthijs de Ligt bij het Nederlands elftal - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

"Dat is een diesel, een krachtpatser", vervolgt Nonneman. "Die moet je in het toernooi laten groeien. Een Italiaanse verdediger, nog geen Duitse verdediger. Die hebben tijd nodig. Die komen vanzelf wel bovendrijven. De fysieke kracht van De Ligt heb je verschrikkelijk nodig. Als ze hetzelfde zijn, kies je voor de kracht om de tent dicht te houden."

Davy Klaassen was de maker van de tweede treffer tegen Senegal. Zelf voelt de Hilversummer dat hij dicht bij de basis van Oranje aan zit. "Klaassen is een fantastische middenvelder in de zestien van de tegenstander. Veel succes als je achter hem aan moet sprinten aan het einde van de wedstrijd", stelt Smit.

Het Nederlands elftal speelt vanmiddag om 17.00 uur tegen Ecuador.

Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52