Zwak Oranje nog niet zeker van volgende ronde na gelijkspel tegen Ecuador

De tweede WK-wedstrijd voor het Nederlands elftal is geëindigd in een gelijkspel. Oranje begon nog goed met een snelle goal van Cody Gakpo op aangeven van Davy Klaassen. In de tweede helft scoorde Enner Valencia 1-1, dat was tevens de eindstand. Door het gelijkspel heeft Oranje zich nog niet geplaatst voor de knock-outfase.

Teun Koopmeiners baalt na het gelijkspel - Foto: Pablo Morano/BSR Agency

In vergelijking met de gewonnen eerste poulewedstrijd voerde bondscoach Louis van Gaal drie wijzigingen door. Daardoor stonden er vier Ajacieden in de basis van Oranje. Zo mochten Jurriën Timber, Teun Koopmeiners en Davy Klaassen aan de aftrap verschijnen. Dat ging ten koste van oud-Ajacied Matthijs de Ligt, Ajacied Steven Berghuis en voormalig AZ-speler Vincent Janssen. De eerste grote kans van het Nederlands elftal liet het net direct bollen. PSV’er Cody Gakpo maakte de openingsgoal, net als tegen Senegal.

De aanvaller schoot met links snoeihard de bal achter Hernán Galíndez na een assist van Klaassen: 1-0. Na de treffer van Oranje drong Ecuador meer aan. Dat leidde uiteindelijk tot een kans voor Enner Valencia. De maker van twee goals bij de openingswedstrijd dwong Andries Noppert, die opnieuw op het doel stond, tot een redding. Op slag van rust dacht Pervis Estupiñán 1-1 te maken, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel van Jackson Porozo.

Bondscoach Louis van Gaal - Foto: Pro Shots / Marcel van Dorst

Oranje komt goed weg

Memphis Depay kwam na de rust direct in het veld. Dat ging ten koste van Amsterdammer Steven Bergwijn. De Ajacied zag vanaf de bank dat Ecuador snel op 1-1 kwam. De eerste inzet van Estupiñán werd nog gekeerd door Noppert, maar de rebound van Valencia was hem te machtig. Hierna ging het van kwaad tot erger voor Oranje, dat tweemaal goed wegkwam. Eerst werd een schot van Valencia nog geblokt en daarna schoot Gonzalo Plata snoeihard tegen de lat.

Het bleef tot diep in de blessuretijd van zes minuten ongemeen spannend voor Oranje. Bij een zege had Nederland zich al geplaatst voor de volgende ronde. Die plannen kunnen voorlopig in de ijskast na het gelijkspel.

Opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; Koopmeiners (De Roon/80), F. De Jong, Klaassen (Berghuis/69); Gakpo (Weghorst/80), Bergwijn (Depay/46)