Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Zwak Oranje nog niet zeker van volgende ronde na gelijkspel tegen Ecuador

25 november 2022, 18.57 uur · Aangepast 25 november 2022, 19.13 uur · Door Milton Pus

De tweede WK-wedstrijd voor het Nederlands elftal is geëindigd in een gelijkspel. Oranje begon nog goed met een snelle goal van Cody Gakpo op aangeven van Davy Klaassen. In de tweede helft scoorde Enner Valencia 1-1, dat was tevens de eindstand. Door het gelijkspel heeft Oranje zich nog niet geplaatst voor de knock-outfase.

Teun Koopmeiners baalt na het gelijkspel - Pablo Morano/BSR Agency

In vergelijking met de gewonnen eerste poulewedstrijd voerde bondscoach Louis van Gaal drie wijzigingen door. Daardoor stonden er vier Ajacieden in de basis van Oranje. Zo mochten Jurriën Timber, Teun Koopmeiners en Davy Klaassen aan de aftrap verschijnen. Dat ging ten koste van oud-Ajacied Matthijs de Ligt, Ajacied Steven Berghuis en voormalig AZ-speler Vincent Janssen. De eerste grote kans van het Nederlands elftal liet het net direct bollen. PSV’er Cody Gakpo maakte de openingsgoal, net als tegen Senegal.

De aanvaller schoot met links snoeihard de bal achter Hernán Galíndez na een assist van Klaassen: 1-0. Na de treffer van Oranje drong Ecuador meer aan. Dat leidde uiteindelijk tot een kans voor Enner Valencia. De maker van twee goals bij de openingswedstrijd dwong Andries Noppert, die opnieuw op het doel stond, tot een redding. Op slag van rust dacht Pervis Estupiñán 1-1 te maken, maar zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel van Jackson Porozo.

Tekst gaat verder onder de foto

Bondscoach Louis van Gaal - Pro Shots / Marcel van Dorst

Oranje komt goed weg

Memphis Depay kwam na de rust direct in het veld. Dat ging ten koste van Amsterdammer Steven Bergwijn. De Ajacied zag vanaf de bank dat Ecuador snel op 1-1 kwam. De eerste inzet van Estupiñán werd nog gekeerd door Noppert, maar de rebound van Valencia was hem te machtig. Hierna ging het van kwaad tot erger voor Oranje, dat tweemaal goed wegkwam. Eerst werd een schot van Valencia nog geblokt en daarna schoot Gonzalo Plata snoeihard tegen de lat.

Het bleef tot diep in de blessuretijd van zes minuten ongemeen spannend voor Oranje. Bij een zege had Nederland zich al geplaatst voor de volgende ronde. Die plannen kunnen voorlopig in de ijskast na het gelijkspel.

Opstelling Nederland: Noppert; Dumfries, Timber, Van Dijk, Aké, Blind; Koopmeiners (De Roon/80), F. De Jong, Klaassen (Berghuis/69); Gakpo (Weghorst/80), Bergwijn (Depay/46)

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52