Ga naar Content

Hannie Schaft herdenking nieuwe stijl: "Vertaalslag maken naar de jongeren"

De herdenking van verzetsheldin Hannie Schaft wordt morgen traditioneel weer afgerond met een bloemlegging bij het monument 'Vrouw in het Verzet' in het Kenaupark. Maar bij de voorafgaande bijeenkomst krijgt de jeugd een steeds prominentere plek. Zeker nu theatermaker Birgitte Odett het programma samenstelt. "We moeten niet stil blijven staan, maar doorgaan en de vertaalslag naar de jongeren maken", vertelt zij. 

Foto:

Het doel om kinderen en jongeren meer over het gedachtegoed van Hannie's verzet in de Tweede Wereldoorlog te laten nadenken, werd vorig jaar al ingezet. Haarlemse scholieren werden nadrukkelijk betrokken bij een speciale viering van wat Hannie's honderdste verjaardag had moeten zijn, was het niet dat de Haarlemse jonge vrouw gefusilleerd werd in de duinen bij Overveen. 

De toenmalige organisator van de herdenking, Mieke Benda, liet toen een film maken om de jeugd te inspireren. 

Tekst gaat door na de reportage van NH Nieuws over de première van die film.

Première film over Haarlemse verzetsheldin Hannie Schaft - NH Nieuws / Geja Sikma

"Ik mag nu de baton overnemen van Mieke Benda, die van oudsher een televisiemaakster is", vertelt Odett. Door haar verschillende theaterproducties heeft zijn een scala aan acteurs, dansers en muzikanten in haar netwerk die aan de herdenking van Hannie Schaft kunnen meewerken. Zo kan zij met theater op het podium een actrice 'Hannie' in gesprek laten gaan met jongeren van de musicalopleiding waar Odett ook aan verbonden is. 

"Zeker jongere kinderen kunnen zich amper een voorstelling maken van de verzetsdaden van Hannie. Als hun gevraagd wordt wat zij zouden doen in de oorlog, zeggen ze vaak dat ze niet een Duitser hadden kunnen doodschieten. Maar dan bedenken ze zich dat ze misschien een appje zouden sturen om het verzet op te roepen, te protesteren of om hulp te roepen. Maar ja, dat zijn andere middelen."

De verzetsmiddelen in deze moderne tijd zijn volgens Odett bijna het tegenovergestelde van wat Hannie moest doen. "Zij moest ondergronds, met social media kan je je stem over de hele wereld laten horen. Dit zijn onze wapens. Maar je kan dan ook weer een schietschijf zijn."

De kerk uit

De locatie van de herdenking voorafgaand aan de bloemlegging is ook een andere. De Groenmarktkerk is verruild voor het podium van de Philharmonie, omdat de kerk te koop is gezet. Nu komt het theatrale wel beter tot zijn recht. "Ik wil dat mensen zich begeisterd voelen", zegt Brigitte Odett. Daarbij krijgt ze ook nog eens de hulp van een bijzondere spreekster. Mpho Tutu, die de legacy van Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en zijn vrouw Leah Tutu uitdraagt. 

Daarnaast komt Mpho Tutu speciaal op voor de ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het bijzonder, ook vanwege haar eigen levensgeschiedenis. Na de scheiding van haar man werd ze verliefd op een Nederlandse vrouw en mag sindsdien niet meer haar roeping als predikant uitoefenen in Zuid-Afrika. 

Naast de bloemlegging in het Kenaupark, vindt ook de herdenking zondagochtend bij Hannie haar graf op de Eerebegraafplaats in de duinen van Overveen zoals elk jaar wel plaats. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]