Haarlem

NL
V

Onbekende jeugdfoto’s van verzetsicoon Hannie Schaft opgedoken

29 november 2020, 10.37 uur · Aangepast 29 november 2020, 11.24 uur · Door Redactie

Er is een album opgedoken met onbekende jeugdfoto's van de Haarlemse verzetsheld Hannie Schaft. De foto's laten de onbezorgde kindertijd zien van 'het meisje met het rode haar', zoals Hannie later bekend werd.

Noord-Hollands Archief

"Een uniek fotoalbum", zegt directeur Lieuwe Zoodsma van het Noord-Hollands Archief (NHA) in Haarlem tegenover de NOS. "Want we hadden wel enkele foto's van Hannie Schaft tijdens haar verzetsperiode, maar uit haar vroege jaren was er tot nu toe niets. Met dit jeugdalbum is dat gat in één keer ingevuld."

Ineke Henskes, een achternicht van Hannie, vond het album rond 2000 in de nalatenschap van een overleden oom. Pas na een krantenbericht waarin het Noord-Hollands Archief informatie vroeg over al eerder bekende foto's van Hannie, realiseerde ze zich dat de jeugdfoto's historische waarde hebben.

Henskes besloot het album kortgeleden aan het Noord-Hollands Archief te schenken. Het NHA maakt de vondst vandaag openbaar vanwege de jaarlijkse Hannie Schaft Herdenking. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Schaft werd geboren. 

LIVE 🔴 De jaarlijkse herdenking van Hannie Schaft is vanmiddag vanaf 13.00 uur live te volgen bij NH Nieuws op deze site/app en ons tv-kanaal. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]