HAARLEM - Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de Haarlemse verzetsstrijdster Hannie Schaft het levenslicht zag. De Hannie Schaft Stichting wilde dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan en nodigde de leerlingen van de Hannie Schaftschool uit om dat samen te vieren in het Kenaupark. Aan de voet van de Hannie Schaftboom, met kado's en ballonnen.
Hannie Schaft speelde een grote rol in het verzet tegen de Duitse bezetting. Samen met Freddie en Truus Oversteegen pleegde ze meerdere aanslagen op collaborateurs. Ze werd op 24-jarige leeftijd door de Duitsers gefusilleerd en ligt begraven op de Eerebegraafplaats in Overveen.
Terwijl de wind de ballonnen bijna uit de Hannie Schaftboom waait, gaan de scholieren woensdagochtend op een grasveld in het park in gesprek met Peter Hammann en Deborah van Dam. Hammann schreef het boek 'Hannie' en Van Dam maakt een documentaire over Schaft. "Ik denk dat het heel belangrijk is om dit met de kinderen te doen. Omdat het herdenken van wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd aan elke generatie doorgegeven moet worden. En om dat te doen op de dag dat één van de onze grootste verzetsstrijders honderd jaar zou worden, dan is dat heel mooi", aldus Hammann.
Kado's
De basisscholieren hebben ook kado's meegenomen naar het Kenaupark. Zelfgemaakte kado's, waar Hannie Schaft tijdens haar werk in het verzet misschien wel goed gebruik van had kunnen maken. "We hebben een camouflagepak gemaakt, dan zien de Duitsers haar niet als ze zich in het bos moet verstoppen", aldus Skip. Zijn klasgenootje Tessa haalt twee camera's uit een doos. "Dit zijn warmtecamera's. Dan kan ze in het donker precies zien waar de Duitsers lopen." Een ander klasgenootje heeft een lampje om zijn pols. "Als je op het lampje drukt, dan komt er automatisch een pistool tevoorschijn."
De leerlingen van de Hannie Schaftschool over hun creatieve kado's voor Hannie Schaft
Honderdste verjaardag van Hannie Schaft gevierd in Haarlemse Kenaupark - NH Nieuws
Mieke Benda van de Hannie Schaft Stichting kijkt tevreden naar het verjaarspartijtje in het Kenaupark. "We zijn als stichting steeds meer bezig om de jeugd erbij te betrekken. Ik hoop dat ze hier leren dat er werk aan de winkel is, dat vrijheid niet zomaar iets is. Dat gaat niet allemaal vanzelf, daar moet je wat voor doen."
Stel, de Tweede Wereldoorlog had nooit plaatsgevonden en Hannie Schaft zou misschien vandaag in levenden lijve honderd jaar zijn geworden. Wat voor leven zou ze dan hebben gehad? "Ze was absoluut bij de Verenigde Naties gaan werken. Toen heette dat nog de Volkenbond en ze zou zich daar zeker en vast inzetten voor de vrede tussen volkeren", aldus Hammann. "Zij heeft dat niet kunnen doen, maar één van de twee studenten die bij haar ouders mochten schuilen tijdens de bezetting, is dat werk wel gaan doen. Dat is toch mooi."
Rode pruik
De kinderen van de Hannie Schaftschool zijn erg onder de indruk van de daden van de verzetsstrijdster. "Ik vind het heel erg stoer en cool wat ze heeft gedaan, heel erg dapper", aldus Loulou, die vandaag de eer krijgt om zich tijdens het feestje als Hannie Schaft te mogen verkleden. Daar staat ze, bril op, rode pruik op haar hoofd, het meisje met het rode haar anno 2020. "Die pruik kriebelt wel een beetje", lacht ze. Als verrassing krijgen zij en haar klasgenootjes allemaal het boek van Peter Hammann. Als de ijscowagen tot slot ook nog eens langskomt in het Kenaupark, is het feest helemaal compleet.
Meer nieuws uit Haarlem e.o.?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]