Ga naar Content

Raad van State over nieuw Bergens hotel: eerst kijken of procedures kloppen

Het plan voor de bouw van een nieuw hotel in Bergen aan Zee moet mogelijk toch langs de gemeenteraad. Dat is de voorlopige uitkomst van de zitting van de Raad van State vanochtend. Daarin stelden verontruste bewoners onder meer dat de gemeente niet de juiste procedures heeft gevolgd bij het verlenen van de vergunning.

Ineke Aronds, een van de verontruste bewoners van Bergen aan Zee - Foto: NH Nieuws/ Anne Klijnstra

Bij de Raad van State hadden acht partijen - waaronder bewoners - bezwaar gemaakt tegen de verleende omgevingsvergunning voor de nieuwbouw van hotel Nassau op de duin in het kustdorp. Een besluit dat het Bergense college van burgemeester en wethouders vorig jaar november nam. 

Daarin staat dat het nieuwe pand mag afwijken van het bestemmingsplan. Volgens de bezwaarmakers kan het gebouw daardoor veel groter worden dan het hotel dat er nu staat en komt de kleinschaligheid van Bergen aan Zee in gevaar.

Ineke Aronds is één van de verontruste bewoners die al jarenlang vecht tegen dit bouwplan. NH Nieuws sprak haar over deze strijd en wat dat met haar doet.

Dat verhaal lees je hier, tekst gaat daaronder verder:

Lees ook

Bewoners vragen zich dus af of de procedures wel goed zijn gevolgd, maar hebben daarnaast ook inhoudelijke bezwaren en zeggen dat het participatietraject (waarin omwonenden inspraak moeten krijgen, red.) niet goed is gegaan. De hoogste bestuursrechter kiest ervoor om nu eerst te bepalen of de procedures op orde zijn en dan komen die andere twee punten mogelijk later nog voor de rechter.

Eén van de vragen die op tafel ligt over die procedures is of het terecht is dat de gemeenteraad niet heeft hoeven beslissen over het project. Ook een vraag: had de gemeente dit project wel juridisch zo mogen dichttimmeren dat het voor bezwaarmakers onmogelijk is om het bij de gewone rechter aan te vechten.

Binnen zes weken zal de Raad van State beslissen of het besluit de vergunning te verlenen op procedurele gronden danwel vormfouten moet worden vernietigd.

Hotel Nieuw Nassau Bergen aan Zee - Foto:

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]