Start van hoofdcontent

BERGEN

nl

Bouwstop Plein Bergen is kans voor college: "Plan was te massief en onsamenhangend"

20 oktober 2022, 15.28 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

De voorbereidingen van twee woningbouwprojecten aan het Plein in Bergen moeten tijdelijk stoppen. De Raad van State denkt dat de verleende omgevingsvergunningen geen stand gaan houden tegen de bezwaren van de eigenaren van naastgelegen panden. Volgens Jan Apotheker van Bewonersvereniging Bergen Centrum biedt de vertraging kansen voor het college: "Burgers zijn onvoldoende betrokken bij de plannen."

Jan Apotheker, bewonersvereniging centrum Bergen - Carolien Hensbergen / NH Nieuws

Bot Bouw Initiatief wil zo snel mogelijk starten met de bouw van twee panden aan de noordzijde van het Plein. Het ene project bestaat uit 20 appartementen, winkels met horeca en een ondergrondse parkeergarage met 46 parkeerplekken. Het andere pand bestaat straks uit negen appartementen en horeca.

De plannen van Bot Bouw wijken op enkele punten af van het originele bestemmingsplan 'Bergen Centrum', dus verleende de gemeente Bergen daarom begin mei omgevingsvergunningen. Hierdoor krijgt het perceel slechts een gedeeltelijke woonfunctie, gaan de panden meer de hoogte in en wordt ook op een groter vlak gebouwd dan het bestemmingsplan toestaat. Daartegen loopt dus nu een bezwaarprocedure. "Het is een zoveelste blijk van het feit dat de toenmalige wethouder vaker in conflict lag met de Raad van State", reageert Apotheker. 

Impressie van Plein Bergen - Bot Bouw

Aan de vergunningen kleven volgens de bezwaarmakers procedurele en inhoudelijke gebreken, meldt mediapartner Duinstreek Centraal. Voor bouwplannen met meer dan dertien woningen moet de gemeenteraad Bergen een verklaring van geen bezwaar indienen. Bot Bouw en het college zouden de gemeenteraad hebben omzeild, door de bouwprojecten gescheiden te behandelen: het L-gebouw en het Pleingebouw.

Volgens de voorzieningenrechter heeft het college de gemeenteraad ten onrechte gepasseerd en daarom schorst het de bouwprojecten nu voor onbepaalde tijd. "Vanuit Bot Bouw is een presentatie geweest waar burgers voor werden uitgenodigd. Maar de plannen zijn na onze inbreng nooit veranderd. Als de vergunning opnieuw wordt beoordeeld,verwachten we vanaf nu ook meer burgerparticipatie om meer samenhang in het project te brengen."

De bewonersvereniging hoopt wel dat de geplande sloop van de Bakemaflat volgende maand gewoon doorgaat. "Anders zorgt dat alleen maar voor meer vertraging van het bouwproject. Dat ding moet toch weg om ruimte te maken voor nieuwbouw."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]