Ga naar Content

Bakemaflat moet plaatsmaken voor nieuwbouw aan dorpsplein

Bergen heeft een overeenkomst gesloten met Bot Bouw uit Heerhugowaard voor de herontwikkeling van het Plein in het centrum van Bergen. Hierdoor kan het bouwbedrijf de omgevingsvergunning aanvragen. Voor de nieuwbouwplannen moet de Bakemaflat worden gesloopt. 

Foto: Bot Bouw / Streekstad Centraal

Het plan bestaat - in hoofdlijnen - uit twee losse gebouwen en een ondergrondse parkeergarage met 46 parkeerplaatsen. Op de begane grond is er ruimte voor horeca en detailhandel. Verspreid over de twee gebouwen komen in totaal 29 woningen, waarvan 12 sociale koopwoningen. Het plan is daarmee kleinschaliger dan eerdere plannen voor deze locatie, meldt mediapartner Duinstreek Centraal.

Sociale koop

Met de gemeente is afgesproken dat 40 procent van de appartementen in de sociale koopsector wordt aangeboden. Dit betekent dat die appartementen maximaal 355.000 euro mogen kosten. En met de kopers worden anti-speculatiebedingen vastgelegd in het koopcontract.

Volgens Bot Bouw-ontwikkelingsmanager Sander Verschoor ontstaat zo voor een brede doelgroep een 'mooie kans' om in het centrum van Bergen te wonen: "Dus ook voor starters op de woningmarkt. Wij juichen dit van harte toe, gezien de grote vraag op dit moment." 

Tekst gaat verder onder foto:

Ontwerp voor het appartementencomplex op het Plein - Foto: Bot Bouw

Niet iedereen blij met sloop

Het is 'onwaarschijnlijk' dat er geen bezwaren worden ingediend tegen de omgevingsvergunning, meldt Duinstreek Centraal. De landelijke erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap en de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen zijn namelijk tegen de sloop van de Bakemaflat.

Zij wijzen erop dat er de laatste decennia een herwaardering is van wederopbouwarchitectuur uit de periode na 1945. Volgens de organisaties is architect Bakema beeldbepalend geweest met zijn ontwerpen van naoorlogse winkelgebieden. Als voorbeeld noemt Heemschut de Lijnbaan in Rotterdam.

De Bergense Bakemaflat kwam in 2005 al voor op een groslijst voor een mogelijke rijksmonumentenstatus. Toch lijkt het aantal Bergenaren dat de flat wil behouden in de minderheid: bij eerdere enquêtes was minstens tweederde voorstander van sloop.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]