Ga naar Content
Alkmaar

Zicht op einde van jarenlange impasse rond centrumplan Bergen: "We zijn heel ver"

20 december 2019, 16.24 uur · Aangepast 20 december 2019, 16.39 uur
Door: Redactie · Foto: Gemeente Bergen / archieffoto / Mooi Bergen 1.0

BERGEN BINNEN - Een ruim 40 jaar lange discussie die de gemoederen in Bergen flink bezighield lijkt ten einde: de onderhandelingen over, een door alle belanghebbenden gedragen plan voor de ontwikkeling van het centrum, verlopen voorspoedig. "We zijn heel ver. Ik wil bijna zeggen: we zijn er uit", stelt wethouder Klaas Valkering.

De plannen voor de ontwikkelingen van de zogenoemde Harmonielocatie, bij de entree van het centrum van Bergen, hebben een vlucht genomen. De coalitie, die sinds maart aan het roer staat, kondigde in haar focusagenda al aan de supermarkt te willen schrappen.

Juist die supermarkt zorgde voor veel verzet en weerstand in het dorp. Het plan dat er lag, genaamd 'De 7 Dorpelingen', leunde voor het overgrote deel op de verplaatsing van de Aldi supermarkt naar de Harmonielocatie. Dit resulteerde in een te grootschalig en niet dorps plan, vonden tegenstanders. Het plan werd bovendien vernietigd door de Raad van State.

Lees ook

In opdracht van de coalitie is het gemeentebestuur in overleg gegaan met alle betrokkenen om te zoeken naar een plan dat wel op instemming kan rekenen. Wethouder Valkering meldt vandaag dat het zijn vruchten heeft afgeworpen.

Mediapartner RTV80 sprak de wethouder over de recente ontwikkelingen:

RTV80 spreekt wethouder over centrum Bergen - RTV80

Na gesprekken met projectontwikkelaar Schrama, bewonersvereniging BBC, Stichting Mooier Bergen en supermarktketen Aldi is er dus zicht op een nieuw gedragen plan voor de Harmonielocatie. Men grijpt daarvoor terug naar een eerder voorstel uit 2011.

Volgens wethouder Valkering zijn ze heel ver in de onderhandelingen: "Ik wil bijna zeggen: we zijn er uit. Maar daar wachten we nog even mee. We moeten de juiste stappen doorlopen, en de diverse belanghebbenden moeten formeel nog goedkeuring geven. Het laatste woord is natuurlijk aan onze gemeenteraad. Maar dat dit goed nieuws is, is zeker."

"Belanghebbenden moeten nog goedkeuring geven en het laatste woord is aan de raad"

Klaas valkering - wethouder

In de onderhandelingen tussen de gemeente, de bewonersvereniging en Mooier Bergen zijn uitgangspunten opgesteld voor de verdere ontwikkeling: geen supermarkt en de basis worden de oude plannen uit 2011. Die konden rekenen op meer steun.

De gemeente voert ook nog gesprekken met ontwikkelaar Schrama en Aldi. Zo moet de anterieure overeenkomst tussen de gemeente en Schrama beëindigd worden. Eerder verklaarde de wethouder dat dat de gemeente miljoenen kon gaan kosten.

Met de supermarkt moet gekeken worden naar een alternatieve locatie. Nu zit de Aldi aan de Jan Oldenburglaan, maar deze vestiging is volgens de super te klein. De gemeente verwacht in de eerste helft van volgend jaar meer duidelijkheid over de afwikkeling met beide partijen.

Lees ook