Ga naar Content

Architect stelt Bergenaren gerust: "Dorpsentree behoudt authentieke karakter" [video]

BERGEN Al zo'n veertig jaar wordt er over gepraat: een grondige opknapbeurt van de 'dorpsentree' van Bergen. Nu gisteren ook de gemeenteraad instemde, lijkt de weg vrij voor de komst van een groot appartementencomplex met daaronder twee winkels en een mega-supermarkt.

Het is al langer bekend dat lang niet alle Bergenaren de komst van dat hoge gebouw zien zitten. Mareike Naumann van de actiegroep MooiNietBergen is strijdlustig: "Wij hebben er geen behoefte aan. En de gemeente Bergen ook niet." Vooral de mega-supermarkt is een doorn in het oog. Volgens de gemeente is die juist nodig om de investeringen terug te verdienen. 

Omdat aan de overkant vooral laagbouw staat, is Naumann bang dat het aangezicht van Bergen uit balans raakt. "Je krijgt dan een ontwrichting van het geheel."Volgens architect Jan Willem Dragt, die het nieuwe gebouw zal ontwerpen, hebben de bewoners niets te vrezen: het dorp zal ook met het nieuwe gebouw zijn authentieke karakter behouden.  

Frustreren
"Wat wij maken is een gebouw met een functie. Een gebouw dat er dorps uit moet zien." Naumann en haar achterban willen nu het winkelplein mooier maken. "En wij zijn van plan om de supermarkt op de Harmonielocatie zo lang mogelijk tegen te houden." 

Lees ook: Plan dorpsentree met gevreesde supermarkt gaat door

Bekijk hieronder de reportage van RTV NH verslaggever Marjorie Noë.
abc5media_video_0