Ga naar Content

Mallorca-hoofdverdachte Sanil B. voor 7 jaar de cel in voor dood Carlo Heuvelman, ook forse straffen voor rest van de groep

Hilversummer Sanil B., de hoofdverdachte van het zware geweld op het Spaanse eiland Mallorca een jaar geleden waardoor Carlo Heuvelman om het leven kwam, verdwijnt voor 7 jaar achter de tralies. Dat heeft de rechtbank zojuist geoordeeld. Mede-hoofdverdachten Hein B. en Mees T. zijn veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar. Dat zijn veel lagere straffen, omdat de rechtbank het niet bewezen vindt dat zij betrokken waren bij de dood van Carlo Heuvelman. Ze worden wel veroordeeld voor het andere geweld op de bewuste avond.

Foto: NH Nieuws

De veroordeling van de groep Hilversumse jongeren maakt een eind aan een proces van meer dan een jaar. Het geeft vooral een antwoord op een deel van de belangrijkste vragen rond de dood van Carlo Heuvelman en het geweld tegen anderen.

De rechtbank acht bewezen dat Carlo Heuvelman door een harde stomp van een van de jongens op de grond belandde en daarna door twee van de verdachten ook op de grond werd geschopt. De rol van Sanil B. acht de rechter bewezen, omdat de jonge Hilversummer door verschillende getuigen wordt aangewezen en ook een DNA-spoor van Carlo Heuvelman op zijn schoenen had.

Daar komt bij dat de getuigenverklaringen passen in het beeld dat de rechtbank heeft over de rol van Sanil B. de rest van de bewuste nacht. "Hij was die nacht opgefokt en agressief, het centrum van de geweldaanvallen en stopte pas als diegene bewegingsloos op de grond lag", aldus de rechtbank. De rechtbank spreekt verder over 'zeer extreem zinloos uitgaansgeweld'.

Wie de andere dader is van de mishandelingen van Carlo Heuvelman kan niet worden bewezen. Hein B. en Mees T. werden daarvan verdacht, maar de rechtbank kan de schuld van geen van de twee bewijzen.

Tekst gaat door onder de video.

Zeven jaar cel voor Mallorca-hoofdverdachte Sanil B.: dit is de zaak in het kort - NH Nieuws

Andere slachtoffers

Hein B. en Mees T. worden wel veroordeeld voor een poging tot doodslag op andere slachtoffers, waar ook Sanil B. betrokken is geweest. 

Hein B. wordt veroordeeld voor de zware mishandeling van een vriend van Carlo. Dat slachtoffer lag al op de grond toen de jonge Hilversummer - samen met Sanil B. - nog rake trappen uitdeelde, onder meer tegen zijn hoofd. Mees T. deed dat eerder op de avond bij een ander slachtoffer.

Lagere straffen voor hoofdverdachten

De straffen voor Sanil B., Hein B. en Mees T. zijn veel lager dan geëist door justitie. Justitie zag hoofdverdachte Sanil B. het liefst voor tien jaar achter de tralies verdwijnen, tegen Hein B. en Mees T. werden celstraffen van acht jaar geëist. 

Dat de straf voor Hein B. en Mees T. zo flink lager uitvalt komt vooral doordat ze dus niet veroordeeld worden voor de doodslag op Carlo Heuvelman. Dat ook Sanil B. een lagere straf krijgt, komt doordat de rechtbank ook rekening houdt met zijn persoonlijke omstandigheden. Tot de fatale uitgaansavond was de jonge Hilversummer van onbesproken gedrag en had hij geen strafblad. 

Voor de rest veel hogere straffen

De andere vijf verdachten werden vandaag veroordeeld tot veel zwaardere celstraffen, tot 2,5 jaar. Justitie eiste anderhalve maand geleden straffen variërend van taakstraffen tot anderhalf jaar cel. 

Dat de rechter hen heeft veroordeeld tot een hogere straf komt doordat de rechtbank het geweld de groep vooral als geheel aanrekent. Het waren niet verschillende vechtpartijen, maar één golf aan geweld. Dat ze met de hele groep aan het vechten waren, zorgde er volgens de rechtbank ook voor dat het gevolg van de vechtpartijen veel ernstiger is. 

De zesde verdachte, Martijn T., is zoals al verwacht werd vrijgesproken. Van hem acht de rechtbank bewezen dat hij de bewuste uitgaansnacht niet heeft gevochten en juist heeft geprobeerd de vechtende groepen uit elkaar te drijven.

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]