Ga naar Content

Fietsers opgelet! Station Alkmaar wordt schoongeveegd vanwege fietsenchaos

Wie regelmatig op station Alkmaar is, heeft het vast al gezien: de fietsenmassa buiten de stallingen groeit met de dag. "Doe eens gek! Zet je fiets in een rek!", zo staat er sinds vandaag op een bord bij het station. Vanaf komende maandag worden alle foutgeparkeerde fietsen weggehaald.

Foto: NH Nieuws/Daphne Adrichem

Als je voorbij de fietsenchaos kijkt, zie je dat de bovenste twee rijen van de fietsenstalling buiten nog genoeg plek heeft. Ook de gemeente bevestigt dit. Er zijn twee gratis grote fietsenstallingen buiten, aan de voor- en achterkant en er is ook een overdekte, betaalde fietsenstalling.

Toch staat het stationsplein inmiddels bijna vol. "Ik stond te wachten op een vriend. En ja, hier staan alle fietsen, dus kun je hem weer snel pakken en anders moet je helemaal naar boven lopen of naar binnen gaan", vertelt een 17-jarige Alkmaarder aan NH Nieuws.

"Als er één fiets staat, denkt de ander 'oh dan zet ik hem hier ook neer'. Echt kuddegedrag"

Alkmaarse reiziger

Roos Kuipers (16) uit Alkmaar: "Ik zet hem hier eerlijk gezegd neer vanuit gemakzucht." Daarnaast geeft zij toe dat het niet per se een bewuste actie is. "Ik had het bord niet gezien en zal hem nu wel ergens anders neerzetten." Ze geeft wel aan dat er weinig handhaving is. "Ze hebben het zelf een beetje zover laten komen."

Twee Alkmaarse vrienden van 19 en 17 jaar wijten het fietsenprobleem aan kuddegedrag. "Als er één fiets staat, denkt de ander 'oh dan zet ik hem hier ook neer'. Echt kuddegedrag. Ik zie hier ook nergens boa's lopen of zo, dus dat helpt ook niet echt."

Maar ook noemen zij een andere reden: gewoon écht te weinig plek voor fietsen. "Het wordt naar mijn gevoel ook steeds drukker met scholieren, je kunt je fiets gewoon nergens kwijt, alleen aan de achterkant."

In onderstaande video is de fietsenchaos op het plein van het station Alkmaar te zien. Tekst gaat verder onder video.

Fietsenoverlast station Alkmaar - NH Nieuws/Daphne Adrichem

Zowel de gemeente als de NS zijn klaar met de fietsenoverlast op het plein. Volgens NS-woordvoerder Carola Belderbos moet de entree van het station niet alleen toegankelijk en schoon zijn, maar er ook prettig uitzien. Binnenkort gaan handhavers van de gemeente samen met NS-personeel rondlopen. "We zullen dan ook actief mensen gaan aanspreken."

De opruimactie start maandag 21 november. De gemeente maakt dan wel een onderscheid in wrakfietsen en foutgeparkeerde fietsen in goede staat.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]