Start van hoofdcontent

GOOISE MEREN

nl

Twee dezelfde bouwplannen in Bussum: één krijgt vergunning, dat van Raoul zorgt al een jaar voor discussie

12 november 2022, 08.07 uur · Aangepast 12 november 2022, 08.17 uur · Door Ingmar Meijer

Het is ontwikkelaar Raoul van de Wetering een raadsel hoe zijn bouwplan voor de Bussumse Laarderweg niet op medewerking van de gemeente kan rekenen, terwijl Gooise Meren twee deuren verder voor een zo'n goed als zelfde plan wél de rode loper heeft uitgelegd. "Ze blijven halsstarrig vasthouden aan de weigering van de vergunning."

Google Streetview

Vorig jaar heeft Raoul het pand in Bussum gekocht met een nog lopende vergunning. Voorheen zat er een doe-het-zelfzaak op de begane grond. Boven waren er al woningen. Vorig jaar heeft de ontwikkelaar een vergunning aangevraagd om drie woningen in het gehele gebouw te kunnen maken.

Maar de gemeente loopt daar niet zo warm voor. Al in december was het antwoord resoluut: nee. 

Dat heeft namelijk alles te maken met de parkeereisen die Gooise Meren stelt. Volgens de gemeente is er namelijk sprake van zogeheten dubbelgebruik. De ontwikkelaar meent dat het wonen en werken tot het verleden behoort, omdat hij er drie appartementen in wil maken. Overdag zijn er dus geen winkelbezoekers meer die vroeger met de auto naar de Laarderweg kwamen.

Behoefte vervalt 

In de regels van de gemeente staat klip-en-klaar dat bij functiewijziging van een gebouw de parkeerbehoefte vervalt. Het oude parkeergebruik is weg te strepen door het nieuwe gebruik, aldus de ontwikkelaar. Met het gemeentelijk parkeerbeleid in de handen zegt Van de Wetering daarom ook dat hij helemaal geen parkeerplekken hoeft te maken op eigen terrein. Overigens is er ook geen ruimte om die parkeerplaatsen te realiseren. 

"De gemeente heeft echt een probleem, want dit beleid betekent dat er overal woningen gemaakt kunnen worden"

projectontwikkelaar raoul van de wetering

"Het is een fout in het gemeentelijk parkeerbeleid. De gemeente heeft echt een probleem, want dit betekent namelijk dat er overal woningen gemaakt kunnen worden", meent Raoul.

Elektrische deelauto

Hoewel Raoul geen parkeerplekken zou moeten aanleggen, wil hij wel meedoen. Het idee om plaatsen te huren of te kopen, vond geen steun in het gemeentehuis. Toen is geopperd een elektrische deelauto voor de deur te neerzetten. Deze auto is bedoeld voor de bewoners van het pand, maar ook dit voorstel is afgeschoten door de gemeente. 

De vergunning is bijna een jaar terug geweigerd en sindsdien zijn Raoul en de gemeente met elkaar in conclaaf. Raoul stapte naar de commissie bezwaarschriften, die zich eerder dit jaar over de kwestie boog en in juni een advies uitbracht aan het college.

Totale radiostilte

Sindsdien is er totale radiostilte vanuit het gemeentehuis. Nog altijd wacht de ontwikkelaar op een uitspraak. Al vijf maanden zit hij op z'n handen. Handreikingen om in gesprek te komen met de wethouder worden steevast afgeslagen. 

Tekst gaat hieronder verder

In de tussentijd heeft hij ontdekt dat een bijna identiek plan voor de Laarderweg wel op steun kon rekenen van de gemeente.

De vergunning moet volgens Van de Wetering ongeveer in dezelfde periode zijn aangevraagd als de zijne. Daarnaast gaat het ook hier om een pand waar op de begane vloer een winkel zat en boven al woningen waren gevestigd. 

"Er wordt op geen enkele manier door de gemeente naar een oplossing gekeken"

nogmaals raoul van de wetering

Zoek de tien verschillen

Inmiddels is dat pand al herontwikkeld. Gooise Meren is acht appartementen rijker. Raoul meent dat er geen één parkeerplaats op eigen terrein is gemaakt. Als hij zijn plan en dat van de 'buurman' naast elkaar legt en zoek de tien verschillen speelt, kan hij er geen één vinden. Behalve dan dat hier meer woningen zijn gemaakt, waardoor er eigenlijk ook meer parkeerplek gemaakt zou moeten zijn. 

Schrijnend

Antwoorden van de gemeente krijgt hij zoals gezegd niet. "Er wordt op geen enkele manier naar een oplossing gekeken.  Dat is echt het meest schrijnende", zegt de ontwikkelaar geërgerd. "Het is mij totaal onduidelijk waarom wij zolang moeten wachten. We zijn nu bijna een jaar verder en nog geen millimeter verder."

NH Nieuws heeft de gemeente Gooise Meren meerdere malen gevraagd om een reactie, hier is helaas niet op gereageerd. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]