Ga naar Content

Oranje WK-koorts ver te zoeken: "Hoop dat er weer lekker veel detectives op tv komen"

De meeste leden van het NH Nieuws-panel zitten niet te wachten op het WK voetbal. Dat blijkt uit onderzoek waaraan 1.623 mensen meededen. De meeste houden niet van voetbal, maar zelfs de liefhebbers laten het nu afweten. "Voetbal is een deel van mijn leven geweest, maar ik ben er helemaal klaar mee", zegt Co Backer uit Beverwijk.

Oranjestraat in Tuitjenhorn tijdens het WK in 2014 - Foto: Ons Dorp Tuitjenhorn

Hij boycot het WK omdat het in Qatar wordt gehouden, waar arbeidsmigranten stierven tijdens het bouwen van de stadions. En de FIFA zou het toernooi hebben toegewezen aan het land nadat meerdere vertegenwoordigers van de wereldvoetbalbond zijn omgekocht. Maar ook de mensenrechtenschendingen in het land zelf.

'Aan dit WK kleeft bloed'

Het zorgt voor een nare nasmaak bij veel NH Nieuws-panelleden. "Hoe halen ze het in hun hoofd om daar te voetballen, schandalig", aldus Jan uit de gemeente Waterland. En Kobus uit Medemblik zegt: "Aan dit WK kleeft bloed."

Maar 11 procent zegt in hoge mate uit te kijken naar het WK voetbal, 22 procent nog in redelijke mate. Maar de overgrote meerderheid, 67 procent, zit er niet op te wachten. Dat is ook veel meer dan toen we de panelleden vorig jaar naar hun mening over het EK voetbal vroegen.

Het grootste deel van de groep die niet gaat kijken houdt niet van voetbal (40 procent). Maar bijna een derde boycot het toernooi vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar. 10 procent slaat het WK over omdat het geen vertrouwen heeft in het Nederlands Elftal en 5 procent vindt het maar niks dat het in november/december wordt gehouden in plaats van juni/juli.

Geen koning of kabinet naar Qatar

De meeste panelleden voelen er ook niets voor dat het kabinet naar Qatar afreist (69 procent). Maar nog meer moeite hebben ze met een eventueel bezoek van één of meerdere leden van de koninklijke familie (7 procent).

Tekst gaat verder onder de graphic over de verwachtingen van het Nederlands Elftal op het WK. 

Ondertussen doen de mannen van Oranje voor het eerst sinds 2014 weer eens mee aan een WK voetbal. Het vertrouwen in een goed resultaat is laag. De grootste groep (28 procent) verwacht dat het Nederlands Elftal er al na de groepsfase uit ligt. Maar 4 procent verwacht dat Oranje wereldkampioen wordt.  "Altijd hoog inzetten", aldus Petra uit de gemeente Dijk en Waard.

"Het is een lul, maar wel een competente lul"

Frank, NH Nieuws-panellid

Dat er zo weinig verwacht wordt van Oranje komt niet door bondscoach Louis van Gaal. Bijna de helft (45 procent) heeft in hoge mate vertrouwen in hem, een kwart (25 procent) in redelijke mate. Als een verkapt compliment zegt Frank uit Purmerend: "Het is een lul, maar wel een competente lul."

Wie wordt er dan wereldkampioen?

Maar als Nederland er niet met de wereldtitel vandoor gaat. Wie dan wel? 18 procent heeft geen idee. Maar daarna volgt Duitsland als favoriet (15 procent), op de voet gevolgd door Brazilië (14 procent) en Frankrijk (12 procent). 

Het zal Madelon uit de gemeente Dijk en Waard op z'n Hollands 'een worst zijn'. "Ik hoop dat de KRO-NCRV weer lekker veel detectives uitzendt."

Kijk hier naar de meest gemaakte keuzes voor de wereldtitel.

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app.

Download on the App StoreOntdek het op Google Play