Ga naar Content

Emotioneel einde Nadine Foundation: "Het was na de moord de reden om nog uit bed te komen"

Een emotioneel afscheid van de Nadine Foundation. Zestien jaar lang strijden tegen geweld, het steunen van goede doelen en het geven van lezingen. Maar voor de familie van de vermoorde Nadine Beemsterboer ook hun manier om met het enorme verdriet om te gaan. 

Einde Nadine Foundation - NH Nieuws

"Het was in eerste instantie de reden om nog uit bed te komen", zo verwoordde moeder Wanda Beemsterboer het. Slechts een paar weken nadat hun dochter Nadine op 20-jarige leeftijd door haar ex-vriend werd vermoord startte de familie met de stichting. 

Ondanks de nare aanleiding kijken ouders Wanda en Jacques en hun andere dochter Jacqueline met trots terug op wat er bereikt is in de afgelopen 16 jaar. "Ik heb in lezingen twee uur lang met groepen gedetineerden uitgebreid over mijn kind  mogen vertellen. Ik vind dat echt een voorrecht. En dat het soms effect heeft op hun denken en voelen is helemaal hun bonus", legt Jacques uit.

'Het is tijd om naar de toekomst te kijken'

Maar hoe mooi ook, de familie heeft uiteindelijk besloten nu een punt achter de stichting te zetten. Hoe dubbel dat ook voelt. "Het voelt als opnieuw afscheid nemen", zei Wanda daar eerder al over.

Haar dochter Jacqueline vult aan: "We hebben met de Foundation veel betekend. Daar ben ik super dankbaar voor. Maar ik voel ook, na bijna16 jaar, dat het ons in het verleden houdt. En dat het misschien goed is dat verleden iets meer af te sluiten en meer te richten op de toekomst."

Het afscheid wordt gehouden in Dazzling Dance Studios in Zwaag. De plek waar Nadine, een fanatiek danser, veel te vinden was. Haar oude dansgroep geeft een optreden. En de familie presenteert hun eindboek. Vol verhalen met betrokkenen, maar ook een impressie van wat ze met de stichting heeft meegemaakt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Wanda en Jacques Beemsterboer benoemd tot ereburger van Doesburg - Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch

Ereburger van Doesburg

Aan het einde volgt nog een verrassing voor Wanda en Jacques. De burgemeester van Doesburg (Gelderland) komt binnen lopen, de stad waar ze in 2018 zijn gaan wonen. "Het college van de gemeente heeft besloten om jullie de erepenning van de stad toe te kennen", vertelt burgemeester Loes van der Meijs.

"Het is een prachtig moment. Uiteindelijk niet waar het ons om gaat, maar het is een mooie erkenning voor ons werk", reageert Jacques. En daarmee eindigt het emotionele afscheid. En helemaal stoppen doen ze niet. Wanda wil namelijk nog een boek schrijven en Jacques blijft lezingen geven in gevangenissen. 

Bekijk hier ook de langere reportage die we met Jacques en Wanda Beemsterboer maakten over hun verdriet, de stichting en ook de wens van Jacques om nog eens met de moordenaar van Nadine in gesprek te gaan.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]