Start van hoofdcontent

NOORD-HOLLAND

nl

Deelvervoer in de regio niet succesvol: deelscooterbedrijf trekt zich terug

5 november 2022, 20.00 uur · Aangepast 5 november 2022, 23.25 uur · Door Anouk Jongeneel

Deelvervoerbedrijf Go Sharing gaat weg uit de meeste dorpen en steden in Noord-Holland. Volgens het bedrijf is het niet rendabel, er wordt te weinig gebruik gemaakt van de deelscooters en fietsen. De scooters leveren bij veel bewoners ook ergernis op. Alkmaarder Ron Haker heeft eerder bezwaar ingediend bij de gemeente en is blij dat de scooters uit het straatbeeld zullen verdwijnen.  

Foto: Go Sharing

Go Sharing is op dit moment nog te vinden in Beverwijk, Haarlem, Zandvoort, Alkmaar, Egmond aan Zee, Haarlemmermeer en Hilversum. Alleen onze provinciehoofdstad blijft straks nog over, blijkt uit een overzicht op hun website. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan NH Nieuws weten dat het plek voor plek wordt afgebouwd. "We zien vooral dat het gebruik gewoon heel erg laag is in een aantal gemeenten. We kunnen daar de operatie niet onderhouden", vertelt de woordvoerder aan NH Nieuws. 

Hij vindt het wel jammer dat het bedrijf deze stap moet maken. "We hadden gehoopt meer duurzame impact te kunnen maken, ook als aanvulling op het openbaar vervoer." De woordvoerder vertelt dat de deelscooters die terug worden gehaald, worden verdeeld over de steden waar het bedrijf nog wel actief blijft. "Een ander deel zullen we alvast klaarmaken voor de helmplicht die op 1 januari in gaat. De voertuigen die we niet kwijt kunnen, kunnen we tijdelijk opslaan."

Tekst gaat verder. 

Buurtbewoner en ondernemers zijn lang niet altijd blij met deelscooters in de buurt. Er liggen bijvoorbeeld deelscooters op hun zijkant in het gras of ze worden achtergelaten in het water. Dit heeft volgens Go Sharing geen invloed gehad op de beslissing om te stoppen in deze steden. 

Ron Haker werkt zelf in de tweewielerbranche, zoals hij het zelf noemt, in Alkmaar. Hij is blij dat de scooters verdwijnen. Eerder maakte hij al bezwaar tegen het deelvervoer bij de gemeente. "Het is op straat allemaal een rotzooitje en dan laten ze ook nog zo'n verhuurbedrijf gratis gebruik maken van de openbare ruimte", vertelt hij."Dit hoort helemaal niet bij ons landje."

Bekijk hieronder het Instagramaccount Strooiscooters072 waar 'verdwaalde' deelscooters te zien zijn. Tekst gaat verder. 

"Ik vind het hele fenomeen zeer onwenselijk. Ze staan altijd in de weg, bijvoorbeeld op de stoep", gaat Haker verder. "Het grootste aandeel van huurders zijn jochies die er even op rondcrossen. Waar ze het voor hebben bedoeld, door die groep wordt het niet of nauwelijks gebruikt." 

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.