Ga naar Content

Activisten maken zich vast aan privéjets op Schiphol, zeker 200 aanhoudingen

Een grote groep klimaatactivisten van Greenpeace en Extinction Rebellion heeft rond 13.00 uur een hek op Schiphol-Oost opengebroken en bezette lange tijd het platform waar onder meer privéjets staan geparkeerd. Inmiddels is de actie afgelopen.

Klimaatactivisten op Schiphol - NH Nieuws

De activisten, volgens Greenpeace zo'n 500, eisen een verbod op privévluchten, die volgens hen het vervuilendst zijn. Ook op Schiphol Plaza werd er tegen de luchtvaart geprotesteerd, maar voor die actie is toestemming van de gemeente gegeven.

Een aantal activisten zat vast aan een vliegtuig van de Canadese luchtmacht. Een ander deel fietste rondjes over het platform of zat onder een van de vele privéjets.

Rond 18.00 uur waren er zo'n 150 demonstranten aangehouden, meldt de Koninklijke Marechaussee aan NH Nieuws. De actievoerders zijn inmiddels verwijderd van Schiphol-Oost en overgebracht naar locaties van de Marechaussee voor verder onderzoek, zoals registratie en identificatie. Er zijn meer dan tweehonderd actievoerders aangehouden.

Een woordvoerder van Greenpeace laat weten dat de actievoerders in bussen worden vastgehouden en geen eten en drinken krijgen.

NH Nieuws was er vanmiddag live bij, bekijk hier een deel van de uitzending terug. Tekst loopt door

Bekijk ook deze beelden

'Medische vlucht geannuleerd'

Het normale vliegverkeer ging tijdens de actie gewoon door. Vooralsnog hadden alleen de 'privévluchten' en de Kustwacht last van de actie. Volgens de branchevereniging van privévliegers is er een medische vlucht niet doorgegaan vanwege de actie. Een woordvoerder van Schiphol laat desgevraagd weten aan NH Nieuws dat het ging om een eigen keuze van de piloot, maar dat de luchthaven gedurende de demonstratie geopend bleef. 

tekst loopt door onder de tweet 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Een woordvoerder van de activisten zei eerder op de dag dat hun doel is "dat er vandaag geen privévliegtuigen vertrekken". De gemeente Haarlemmermeer noemt de actie 'verboden, gevaarlijk en strafbaar'. 

tekst loopt door onder het kader

Woedende reactie gemeente Haarlemmermeer

"Dit heeft niets te maken met de demonstratie zoals afgesproken. Ook onder de WOM is deze actie verboden, gevaarlijk en strafbaar. Bovendien is er sprake van verstoring van de luchthavenprocessen en schending van de noodverordening.

De Koninklijke Marechaussee heeft de actievoerders duidelijk gemaakt dat de aanwezigheid op het platform verboden is, dat de aanwezigen strafbare feiten plegen en dat wanneer ze niet onmiddellijk vertrekken ze aangehouden zullen worden.

Bovendien zal alle directe en indirecte schade op de actievoerders en de organisatoren verhaald worden. Het blokkeren van de werkprocessen, het zich onbevoegd op beveiligd gebied begeven en het zichzelf en anderen in gevaar brengen, vallen niet onder de WOM, zijn niet acceptabel en zeker niet in een veiligheidsrisico gebied als Schiphol."

De actie hing al de hele ochtend in de lucht. Greenpeace maakte eerder al bekend een 'verstorende actie' te hebben voorbereid. Milieuorganisaties en bewonersgroepen rondom Schiphol willen dat het aantal vluchten op Schiphol met zeker de helft afneemt.

Privéjetvluchten zijn vooral een doorn in het oog van Greenpeace. In oktober riep de milieuclub al op tot een verbod. Actievoerders blokkeren nu de route die de jets normaal gesproken taxiën tussen het platform en de startbaan.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]