Start van hoofdcontent

SCHIPHOL

nl

'Medische vlucht kon niet landen vanwege klimaatactivisten'

5 november 2022, 15.01 uur · Aangepast 9 november 2022, 14.46 uur · Door Redactie

Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector (EBAA) zegt dat er een medische vlucht in geannuleerd vanwege de demonstratie op Schiphol. Román Kok, woordvoerder van de EBAA is woedend. 

Foto: Klimaatactivisten foto - Greenpeace

De woordvoerder zegt dat een medische vlucht vandaag moest uitwijken vanwege de demonstratie. Meer informatie over de vlucht kan hij niet geven vanwege de privacy van de patiënt. "Deze actie vinden wij daarom onacceptabel", aldus Kok, tegen de NOS.

Een woordvoerder van Schiphol laat desgevraagd weten aan NH Nieuws dat het ging om een eigen keuze van de piloot, maar dat de luchthaven gedurende de demonstratie geopend bleef. 

'Rich and famous'

De EBAA, de Europese branchevereniging van de zakelijke vluchtsector, is boos en niet te spreken over de actie van de klimaatactivisten. Volgens de woordvoerder denken mensen bij privéjets vaak aan 'de rich and famous die naar Ibiza willen', maar zijn onder andere medische vluchten en repatriëringen een groot onderdeel van hun werkzaamheden.

Greenpeace laat in een reactie aan de EBAA weten dat er geen landingsbanen zijn geblokkeerd. "De Oostbaan is nog steeds in gebruik volgens de autoriteiten. Wij betreuren het dat deze vlucht is omgeleid. Dat was omwille van onze actie niet nodig."

EBAA heeft zijn tweet over de veronderstelde uitgeweken medische vlucht afgelopen maandag verwijderd. 

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]