Ga naar Content

Zolang de post Peter blijft bereiken, verschijnt de Westfriese Spreukenkalender

Vaste prik in veel Westfriese gezinnen: ergens tijdens de feestmaand december wordt de Westfriese Spreukenkalender van cadeaupapier ontdaan. Zodat de ouders of opa en oma weer een jaar kunnen genieten van de Westfriese spreuken en verhaaltjes. Maker van al dit moois is al bijna 40 jaar dezelfde: Peter Ruitenberg uit Bovenkarspel. 

Peter Ruitenberg met de Westfriese Spreukenkalender 2023 - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Gestructureerd liggen stapeltjes papier naast elkaar op de eettafel. De blaadjes - gevuld met duizenden spreuken in het dialect - wachten geduldig op een plekje op de kalender van 2024. Want hoewel die van 2023 nu in de winkel ligt, zijn de voorbereidingen voor die van een jaar later al weer gestart. "In augustus heb ik 4 weken 'vrij', maar in september begin ik al weer aan de volgende kalender", zegt de 68-jarige Ruitenberg.

Monnikenwerk

Het concept van de Spreukenkalender staat als een huis, al jaren. Twee dagen per pagina, aan de voorkant een spreuk, aan de achterkant een verhaaltje, gedicht, puzzel of een oud krantenbericht. "Juist die afwisseling is de kracht van de kalender."

Maar een invuloefening is het allerminst. Eerder monnikenwerk. "Een hele uitzoekerij, een grote puzzel. Ik wissel korte en langere verhaaltjes af en een verhaaltje over Kerstmis kan niet in juli worden geplaatst. Het moet allemaal kloppen", zegt Ruitenberg.

Peter werkt aan de kalender van 2024 - Foto: NH Nieuws / Michiel Baas

Ruitenberg schrijft al sinds zijn 17e in het Westfries. De streektaal greep hem stevig vast en liet hem nooit meer los. "Waarom weet ik ook niet precies. Het moet de klank zijn geweest, het aparte van de taal." Sindsdien bracht hij naast de Spreukenkalender een tiental boeken uit én maakte hij de vertaling van een Westfriese versie van Nijntje. 

Solowerk

In 1983 maakte West-Friesland kennis met de Westfriese Scheurkalender, toen een nieuw welkom fenomeen. De maker toen was Jan Pannekeet. Een jaar later stopte hij ermee en pakten Nel van Laren-Zwuup en Peter Ruitenberg het op. Ongeveer zes jaar later haakte Van Laren-Zwuup af en ging Ruitenberg zelf verder. "De 40e kalender hangt aan de muur, de 41e ligt nu in de winkel."

Jan Pannekeetprijs

Hij heeft een prominente plek in de huiskamer gekregen: de oorkonde die hoort bij de Jan Pannekeetprijs. In 2012 ontving Ruitenberg deze onderscheiding van Creatief Westfries, vanwege zijn creatieve verdiensten voor de Westfriese taal. In dat jaar verscheen de 30e kalender van de hand van Ruitenberg. 

Anderen die de Jan Pannekeetprijs wonnen zijn Nel van Laren-Zwuup, Siem de Haan, Ina Broekhuizen-Slot en Henk Kok. 

Wat Ruitenberg al vanaf de start invoerde: de postrubriek. Dus een oproep om vooral stukjes in te sturen, als welkome (in)vulling van de kalender. "Eerst kwam er heel voorzichtig iets binnen, later werd het steeds meer. En sinds de invoering van email is het nog gemakkelijker, omdat je dan gemakkelijker kunt reageren. En we hebben gastskroivers. Als er zes of meer verhaaltjes van een schrijver op de kalender staan, krijgt hij of zij een kalender cadeau. Dat vinden ze prachtig."

Kortebaanwerk

Zo'n 70 procent van de ingezonden post is bruikbaar. "En ik zorg ervoor dat het goed Westfries wordt, want er schort nog wel eens iets aan. Dus soms is het nog flink herschrijven. Waar ik op let? De volgorde van de werkwoorden moet bijvoorbeeld kloppen en moderne worden schrap ik. En als het te Nederlands is, zoek ik er een Westfries woord voor in de plaats. Dat kortebaanwerk, zoals ik dat noem, vind ik het mooiste om te doen." 

De spreuken worden zo nu en dan hergebruikt. "Anders is het niet te vullen." Maar voor de achterkant is hij streng. Die moet uniek zijn. "Verhaaltjes en herinneringen opnieuw gebruiken is te gemakkelijk, dat druist in tegen mijn gevoel. Het is een gevaar dat, wanneer de post opdroogt, er geen kalender meer komt. Het zijn toch iets van 85 blaadjes die met verhaaltjes gevuld moeten worden. Maar zolang de post nog binnenkomt, blijf ik rustig doorgaan."

De week van de West-Friese taal

In de week van de West-Friese taal besteedt WEEFF/NH Nieuws veel aandacht aan het dialect in West-Friesland. De taal is een stuk van de identiteit van de regio, maar staat ook onder druk. Is er toekomst voor het West-Fries, wie spreken het nog en wat zien we er nog van terug in het straatbeeld?

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]