Start van hoofdcontent

PURMEREND

nl

Na snoeppapiertjes, vuurwerkresten, ballonnen en drankflesjes richt Dirk zich nu op drankkarton

27 oktober 2022, 09.00 uur · Aangepast 27 oktober 2022, 10.30 uur · Door Michel Gijselhart

Dirk Groot, beter bekend als de zwerfinator uit Purmerend, heeft zijn vizier nu gericht op drankkartonnetjes. Na eerdere succesvolle acties tegen plastic snoeppapiertjes, vuurwerkresten, waterballonnen en drankflesjes wil hij nu het drankkarton uitbannen als zwerfafval. "Drankkarton is ook slecht voor het milieu, want het bevat plastic en aluminium." Hij voert zijn strijd samen met Merijn Tinga, de plastic soup surfer uit Leiden.

Zwerfinator strijd tegen drankkarton - NH Nieuws

Sinds juli vorig jaar wordt statiegeld geheven op plastic flesjes en dat heeft grote gunstige gevolgen voor het zwerfafval. "Het is met 76 procent op straat en in de natuur afgenomen", zegt Dirk die er bijna dagelijks op uittrekt om zwerfafval op te rapen en te registreren. 

Meer drankkarton

Door dat statiegeld op plastic flesjes zijn volgens hem veel fabrikanten overgegaan op het drankkarton. Hij laat enkele frisdrank- en watermerken zien die eerder geen kartonnen verpakking hadden. "Dat vind ik nu allemaal op straat."

Dirk en Merijn willen met hun project #Pakzooi dat er statiegeld komt op kartonnen verpakkingen. "Het liefst zou ik ze helemaal niet meer zien maar dit is al een grote stap." Aan de hand van cijfers en foto's laat hij zien hoe groot het probleem is. Met die informatie gaat hij naar de politiek en fabrikanten om ze te overtuigen. En dat werkt: binnenkort wordt er ook op blikjes statiegeld geheven. 

Wil je de actie van Dirk en Merijn steunen met zoveel mogelijke data dan kan dat door een gratis app te downloaden. Met 'Plastic Avengers' kun je op eenvoudige wijze een foto maken en doorsturen.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]