Ga naar Content

'Zwerfinator' Dirk Groot blij met statiegeld op blikjes: "Dit is supernieuws"

PURMEREND - Dirk Groot moest er jarenlang voor lobbyen, maar eindelijk is de kogel door de kerk: er komt statiegeld op blikjes om zwerfafval terug te dringen. "Dit is supernieuws", zegt Dirk, die vanwege zijn strijd tegen zwerfafval ook wel bekend staat als de Zwerfinator.

Vanaf 31 december 2022 zit er statiegeld op blikjes - NH Nieuws

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven maakte gisteren bekend dat de maatregel ingaat per 31 december 2022. Als je een blik frisdrank of bier inlevert, krijg je 15 cent statiegeld terug. Een goede zaak volgens Dirk: "Er zijn ook heel veel andere landen waar dit succes heeft, zoals Duitsland, Zweden en Denemarken."

Zelf strijdt hij al jarenlang tegen zwerfafval. Dat doet hij door afval in te zamelen, maar ook door met cijfers te laten zien hoe groot het probleem is. Bijna driekwart van het zwerfafval bestaat uit blikjes.

Missie nog niet voltooid

Dirks missie om onverteerbaar zwerfafval de wereld uit te helpen is nog lang niet voltooid. Een volgend doel dient zich al aan: "Ik richt me nu op de bekers voor koffie, thee en frisdrank en ook op de wikkels van allerlei snoepgoed. Dat moet allemaal afbreekbaar en dus milieuvriendelijk worden", zegt Dirk.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]