Ga naar Content

Advies: "Provinciale Staten moet windturbinereferendum heroverwegen"

De Provincie Staten zou het besluit tegen een windturbinereferendum moeten heroverwegen, zo luidt het niet-bindende advies van de Hoor en Advies Commissie (HAC). Actiegroep Windalarm diende een verzoek in voor een referendum over de afstandsnorm tussen windturbines en huizen. Afgelopen mei wees de Provinciale Staten dit referendum af.

Foto: AT5 / Luuk Koenen

Actiegroep Windalarm is van mening dat de 600-meterregel tussen woning en windturbine in stand moet worden gehouden. Zij stellen dat het bouwen binnen die afstand gezondheidsproblemen kan opleveren. De Provinciale Staten wil daarentegen de afstandsnorm versoepelen naar 350 meter om de energietransitie te versnellen.  

Met een referendum probeerde de groep de versoepeling tegen te houden, maar dit werd tegengehouden door de Provinciale Staten. Nu adviseert de HAC de Provinciale Staten dit besluit te heroverwegen. De commissie is onder meer niet overtuigd dat het zonder het schrappen van de 600-meterregel onmogelijk is om de klimaatdoelen te halen. 

Daarnaast vindt de commissie het niet bewezen dat een referendum te veel vertraging oplevert, een reden voor afwijzing van het referendum. Volgens de Provinciale Staten brengt die vertraging het halen van de klimaatdoelstellingen voor het opwekken van duurzame energie in gevaar.

Landelijk al 350 meter

Momenteel geldt in Noord-Holland de 600-meterregel, waar landelijk al vaker 350 meter wordt gehanteerd. We willen deze extra regels afschaffen, zodat ook Noord-Holland zijn verantwoordelijkheid in de energietransitie kan nemen", zo vertelde Anouk Gielen van GroenLinks eerder aan NH Nieuws.

"Bescherming van gezondheid staat niet in de weg van het halen van onze klimaatdoelen"

joost de groot, windalarm

Joost de Groot van Windalarm is blij met de uitspraak van de commissie: "We hebben laten zien dat bescherming van de gezondheid van bewoners en het sparen van unieke natuur niet leidt tot het niet halen van onze klimaatdoelen", zegt De Groot. "Hopelijk is dit de start van een breder debat over dit onderwerp. We zien dat veel bestuurders niet weten dat we onze klimaatdoelstellingen kunnen halen, zonder gezondheidsschade voor bewoners en vernietiging van natuur door windturbines.” 

Het advies van de HAC is niet bindend, de Statenleden kijken op 7 november of zij het advies willen opvolgen. "Wij beschouwen de adviezen als zeer waardevol, maar moeten deze nog zorgvuldig bestuderen. Aan de hand daarvan gaan we kijken of we aanpassingen moeten doen", laat Statenlid Anouk Gielen (GroenLinks) weten.

'Coalitie geblunderd'

Wat JA21-Statenlid Daniël van den Berg betreft geeft de uitslag een helder signaal af. "Coalitiepartijen hebben ontzettend geblunderd. Het voorstel is met ongeldige argumenten geblokkeerd. De commissie zegt echt: wat jullie hebben gedaan kan niet. Hun stelling is in de volle breedte onderuit geschopt." Wat zijn partij betreft is er geen andere mogelijkheid dan dat het referendum er nu alsnog komt. 

Als de Provinciale Staten uiteindelijk besluiten het referendumverzoek tóch toe te wijzen, dan moeten de initiatiefnemers 45.000 handtekeningen verzamelen om daadwerkelijk een referendum te organiseren.  

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.