Ga naar Content

Zware regenval: hoe voorkom je dat de poep opnieuw door de binnenstad drijft?

In de nabije toekomst krijgen we steeds meer te maken met zware regenval. Wetenschappers zien door klimaatverandering vaker clusterbuien, oftewel piekbuien waar in korte tijd veel water valt. Vorig jaar in de zomer gebeurde dit al in onder meer Alkmaar en Egmond aan Zee. Dat zorgde voor de nodige overlast. Hoe voorkomen gemeentes en waterschappen dat? Presentator Koen Bugter zoekt het uit in een nieuwe Expeditie Noord-Holland.

Foto: NH Nieuws

Vorig jaar juni ging het goed mis in de binnenstad van Alkmaar: in korte tijd viel zo veel water dat de riolering in de binnenstad overbelast raakte. De poep dreef letterlijk door de straten. Nienke Bouma adviseert nu de gemeente over hoe dit te voorkomen.

"We zagen vorig jaar dat het lage stuk in de oude binnenstad onder water stond. Het kwam bij de toiletten omhoog. Het was een bui van 90 millimeter in een uur. Echt een zware bui. Het regenwater stroomt met het toiletwater door een buis. Zo is dat van oudsher geregeld. Maar dat pakken we nu aan." 

Veel groen

Waar vroeger een gracht liep door de binnenstad aan de Laat is het nu een en al stenen. De gemeente kiest er voor om de straat open te breken voor een nieuw ingenieus buizensysteem en daar komt in de winkelstraat veel groen voor terug. "Dit zorgt er voor dat het water goed kan wegstromen en dat het in de zomer een stuk koeler zal aanvoelen", aldus Bouma.

Lees ook

In het nabij gelegen Egmond aan Zee viel eveneens veel water door een stevige regenbui en ook daar zorgde het voor de nodige overlast. Een van de 'slachtoffers' daar is Klazien Hartog, bestuurder van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij verhuurt een vakantiehuisje in haar achtertuin. "Ik zag vanaf mijn dakterras zo'n enorm pak water: ik dacht dit gaat mis."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Waterschapsbestuurder Hartog heeft o.a. vloedschotten tegen hoog water - Foto: NH Nieuws

Het vakantiehuisje van Hartog liep vol met regenwater door een overstroomde regenput. "Er viel zoveel regen en het werd zo vreselijk donker: ik werd er bijna bang van. Ik kon het water in het vakantiehuisje niet kwijt. Je gaat dweilen. Er staan vijf emmers gevuld en je kunt ze niet legen, want dan zou de wc kunnen overstromen. Je moet echt zorgen dat je maatregelen van tevoren neemt."

'Ik was te laat'

Het vakantiehuisje van Hartog had beperkte financiële schade door het regenwater en haar vakantiegasten werden volgens de bestuurder goed opgevangen. Het is wel opvallend dat de overstroming juist Hartog overkomt, omdat zij voor het Hoogheemraadschap dagelijks vergadert over de gevolgen van klimaatverandering. Zij geeft toe aan Koen Bugter: "Het is ook hilarisch. Ik kocht dit huis twee jaar geleden. Ik wist door mijn werk dat we te maken hebben met een veranderend klimaat en dat we maatregelen moeten nemen. Ik was te laat." 

Hartog heeft inmiddels wel maatregelen genomen. "Ik heb vloedschotten voor de deur en ik zorg ervoor dat ik de stoep regelmatig schoon veeg zodat de put niet verstopt raakt. Daarnaast heeft nu mijn patio infiltratieranden. Oftewel: niet alleen maar tegels zoals voorheen, maar aan de zijkant heb ik een aantal tegels gelicht en ligt er nu grind en daar kan het regenwater wegstromen." 

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.