Ga naar Content

Sporters merken gevolgen energiecrisis: lauw bier, niet douchen en alleen zaterdag frituren

Niet meer douchen en lauw bier. Leden van sportclubs merken duidelijk de gevolgen van de stijgende energiekosten. Bij sportvereniging Olympia Haarlem worden de tenues niet meer bij de club gewassen en overwegen ze een verplichte bijdrage om te kunnen douchen. "Dit houden we niet vol."

Lauw bier, geen douches en koude kantines - Foto: Orange Pictures

Olympia Haarlem biedt onderdak aan voetballers, softballers, honkballers en badmintonners. Door het aanbieden van die verschillende sporten ziet Johan Snoeks de kosten de pan uit rijzen. De voorzitter is dan ook druk bezig om zijn club te verduurzamen. "In januari hadden we al een rekening van 12.000 euro aan energiekosten ontvangen. Dat was nog onder het oude tarief. Als de prijzen straks vijf keer zo hoog zijn, wordt het pas echt een hoofdpijndossier."

"Op de langere termijn overwegen we zelfs om leden een douchebijdrage te laten betalen"

Olympia haarlem-voorzitter johan snoeks

Snoeks wil de clubreserves nu nog niet aanspreken. Daarom worden er ingrijpende maatregelen genomen. "Bij ons kan doordeweeks alleen tussen 18.30 en 22.30 uur worden gedoucht. Daardoor staat de boiler niet meer de hele dag te stoken. Op de langere termijn overwegen we zelfs om leden een douchebijdrage te laten betalen. Dit houden we niet vol."

Tekst gaat door onder de foto. 

Frituur alleen nog op zaterdag aan - Foto: AdobeStock

Er zijn al diverse maatregelen genomen om de kosten te drukken. "Voorlopig blijft de verwarming overal uit. Daarnaast staan ook koffieautomaten, computers en koelkasten niet langer 24 uur per dag aan. Verder staat de frituur alleen nog op zaterdag aan en moeten sporters zelf hun tenues wassen."

Kachels uit

Ook Frans Kramer, stichtingsvoorzitter van VZV uit 't Veld, maakt zich zorgen. "We betalen inmiddels 14.000 euro per maand aan energie. Dat is het viervoudige van wat het eerst was en dan staan de kachels nog uit."

"In het ergste geval moeten wij in de winter de temperatuur naar het vriespunt laten zakken''

VZV-stichtingvoorzitter frans kramer

Ook VZV is driftig aan het bezuinigen. Kramer: "Vorige maand zijn de douches afgesloten en is de verlichting van de velden gedimd. Ook hebben we het massagehok op slot gegooid.  Indirect heeft dat gevolgen op de sportprestaties. Het NOC*NSF heeft gesteld dat een hal 17 graden moet zijn. In het ergste geval moeten wij in de winter de temperatuur naar het vriespunt laten zakken. Dat is topsport onwaardig, maar we kunnen niet anders."

Tekst gaat door onder de foto. 

Alleen nog lauw bier in de kantine - Foto: Orange Pictures

Dat is niet het enige wat VZV heeft gedaan. "In ons sportcafé is alles in de keuken uitgeschakeld. De barmedewerkers gaan voorlopig met een airfryertje snacks bakken. We hebben ook enkel lauw bier. Alle koelingen zijn uitgezet, want het gaat simpelweg niet meer."

Legionella

In het ijshockey merken ze ook de gevolgen van de energiecrisis. Jeroen Klappe, voorzitter van ijshockeyclub Blue Mountain uit Hoorn, zegt in een spagaat te zitten. "Wij hebben geen eigen hal. Daarom zijn we afhankelijk van De Westfries. Als zij niet anders kunnen dan de huur verhogen, moeten wij dat doorberekenen aan de leden. Dat is niet wat je wil, maar het zal moeten om trainingen en wedstrijden aan te blijven bieden."

Heb jij een creatieve oplossing voor sportclubs met een torenhoge energierekening?  Stuur een mailtje naar [email protected].

In De Westfries gaat de temperatuur van het ijs in de nacht een graad omhoog. Een besparing, maar wel nadelig voor de kwaliteit van het ijs. Klappe ziet ook negatieve effecten van de energiemaatregelen."In de zomer werden de ketels van de douches afgesloten. Onlangs werden ze weer aangezet. In de eerste week is er al snel legionella aangetroffen. Het zijn nadelige problemen die bij dit soort maatregelen komen kijken. Ondanks dat ze wel volledig te begrijpen zijn."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52