Ga naar Content

OM eist jeugddetentie en taakstraf voor Alkmaarse vuurwerkbomgooier (16)

Het Openbaar Ministerie eist 94 dagen jeugddetentie, waarvan 90 voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur tegen een minderjarige vuurwerkbomgooier uit Alkmaar. Ook moet hij van justitie een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. 

Foto: NH Nieuws

De 16-jarige jongen stond vanochtend terecht in de Alkmaarse rechtbank, en is volgens het OM schuldig aan het veroorzaken van een ontploffing met gevaar voor personen en goederen.

In november vertelde Marieke* aan NH Nieuws dat de aanslag op haar woning met de dood had kunnen eindigen. Het hele gezin is thuis als er wordt aangebeld en de moeder van twee kinderen denkt eerst dat het een vriendje is van haar jongste zoon. Maar in de gang blijkt 'een soort handgranaat' te liggen. "Ik ben zo blij dat mijn zoon niet de trap kwam afrennen."

"Er hadden wel doden kunnen vallen, ik moet er niet aan denken"

Slachtoffer Marieke* uit Alkmaar

De dader belde twee keer aan bij het rijtjeshuis van Marieke en gooide vervolgens de vuurwerkbom via de brievenbus naar binnen. "Meid, je wilt het niet weten. BAM klonk het."

De brievenbus ontplofte en de metalen omlijsting belandde zo'n 10 meter verderop op het dak van de overburen. Het raam in de deur spatte uiteen, het achterlicht van de voor de deur geparkeerde auto raakte beschadigd, evenals een raam en een lamp in de gang. "Overal zaten glasscherven en zwarte vegen."

Ze vermoedde dat de vuurwerkbom niet specifiek voor haar gezin bedoeld was, maar dat het om een baldadige actie ging. "Het schijnt dat het vier jongens waren. Die stonden verderop bij de hoek van de straat. Stel je voor dat er iemand in de gang stond toen het gebeurde. Er hadden wel doden kunnen vallen, ik moet er niet aan denken."

Tekst gaat hieronder verder.

Lees ook

Gezien de 'heftigheid en gevaarlijkheid van het feit' eist het Openbaar Ministerie 94 jeugddetentie, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Met de bijzondere voorwaarde dat de jonge dader naar school gaat en meewerkt aan het onderzoek en hulpverlening. "Vanwege de persoonlijke omstandigheden van de verdachte is de straf een grotendeels voorwaardelijke jeugddetentie."

Daarnaast eist het OM een taakstraf van 120 uur en moet hij een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van 250 euro. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in de zaak. Een andere medeverdachte moeten begin november voor de rechter verschijnen.

*Echte naam is bekend bij redactie.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]