Ga naar Content

Ajax met veel pijn en moeite langs FC Volendam

Het ging voor Ajax met hangen en wurgen tegen FC Volendam. De Amsterdamse formatie kwam op 3-0, waarna de Palingboeren terug leken te komen tot 3-3. Die treffer van Henk Veerman werd afgekeurd wegens buitenspel. Davy Klaassen scoorde diep in blessuretijd, waarna de zege een feit was: 2-4. 

Brian Brobbey maakte de derde treffer van Ajax, Xavier Mbuyamba kan niet keren - Foto: Pro Shots / Erik Pasman

Ajax begon met dezelfde elf namen als tegen Napoli. Alfred Schreuder koos echter voor een aantal wijzigingen. Zo begon Calvin Bassey als linksback, speelde Daley Blind centraal achterin, stond Steven Bergwijn op 10 en Dusan Tadic was de linksbuiten. Oskar Buur debuteerde in de basis bij FC Volendam, terwijl Bilal Ould-Chikh ontbrak wegens een schorsing. Robert Mühren kreeg direct een grote kans, maar hij vond Remko Pasveer op zijn weg. Hierna werden meerdere mogelijkheden voor Volendam gecreëerd. Het was echter Ajax dat op voorsprong kwam.

Steven Berghuis kwam door aan de linkerkant, waarna Brian Plat hands maakte in het strafschopgebied. Dusan Tadic schoot vervolgens de strafschop onberispelijk binnen: 0-1. Dat was zijn eerste van het seizoen. De Amsterdammers bleven hierna de gevaarlijkste ploeg. Mohammed Kudus kreeg een grote kans, maar Filip Stankovic kon redden. Via Gaetano Oristanio was Volendam erg gevaarlijk. Eerst moest Pasveer een kopbal uit het doel houden en even later probeerde de Italiaan een omhaal. Vlak voor de rust kopte Bassey op aangeven van Berghuis de tweede treffer van de middag in het doel: 0-2.

Bekijk hieronder de goal van Bassey. Tekst gaat verder na de tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Comeback Volendam

Ibrahim El Kadiri zorgde in de tweede helft voor het eerste gevaar. Hij schoot de bal net over het doel. In de tegenstoot was het Berghuis die tot tweemaal gevaarlijk werd. Eerst schoot hij op de paal en enkele minuten later moest Xavier Mbuyamba een inzet van de lijn halen. Stankovic hield zijn ploeg op de been door een inzet van Bassey te keren. De ingevallen Brian Brobbey zorgde wél voor de 3-0 op aangeven van Jurriën Timber. Het duel leek door dit doelpunt beslist, maar niets bleek minder waar.

Uit het niets schoot invaller Lequincio Zeefuik namelijk de bal onder Pasveer door en maakte het daarmee weer spannend. Henk Veerman, die ook was ingevallen, kreeg een minuut later een gigantische kans. Hij wipte de bal rakelings voor het doel langs, daar kwam Ajax dus goed weg. Het werd helemaal billen-knijpen voor de Amsterdammers, nadat Carel Eiting scoorde op aangeven van El Kadiri. Henk Veerman scoorde zelfs nog de 3-3, maar die werd afgekeurd wegens buitenspel. Een goal van Davy Klaassen maakte aan alle onzekerheid een einde: 2-4. 

Door de benauwde zege neemt Ajax de koppositie weer over van AZ, terwijl FC Volendam de hekkensluiter blijft. De Amsterdammers spelen woensdag in de Champions League tegen Napoli. Volendam komt vrijdag in actie tegen FC Emmen. 

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Buur (Benamar/46), Plat, Mbuyamba, Murkin; Mirani, Eiting, Oristanio (Zeefuik/70); Douiri (Van Mieghem/60), Mühren (Veerman/60), El Kadiri

Opstelling Ajax: Pasveer; Rensch (Grillitsch/73), Timber, Blind, Bassey; Álvarez, Taylor (Baas/82), Bergwijn (Conceição/73); Berghuis, Kudus (Brobbey/61), Tadic (Klaassen/61)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Kijk elke vrijdag om 17.10 uur naar voetbal talkshow de Aftrap
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52