Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Alkmaars eerste museumnacht een groot succes: "Museumnacht 2023 komt er sowieso"

2 oktober 2022, 14.35 uur · Aangepast 2 oktober 2022, 19.01 uur · Door Maaike Polder

De eerste Museumnacht in Alkmaar was een succes en er komt zéker een tweede editie. Dat melden de organisatoren aan NH Nieuws. De kaarten waren op voorhand allemaal verkocht en de vier locaties in en rondom de stad zijn door ruim duizend mensen bezocht. "Er zijn nog nooit zoveel jonge mensen over de vloer geweest."

Foto:

De 24-jarige organisator Zilver Dirks moet nog bijkomen van de 'fantastische', nacht, vertelt ze tegen NH Nieuws. "Onwerkelijk dat het nu voorbij is. We zijn hier een jaar mee bezig geweest." In oktober vorig jaar ontstond namelijk het idee: Alkmaar heeft, zoals elke grote stad, een museumnacht nodig!

Het Stedelijk Museum Alkmaar wilde meteen meedoen. Nadat de financiering door allerlei fondsen ook helemaal rond was, zijn er nog drie locaties bij gezocht.

Voor vijf euro en met een polsbandje kon je de Kunstuitleen, het Grafisch Atelier en Hal25 bezoeken. "En echt iedereen is enthousiast. Op alle plekken was het druk, maar wel gezellig druk", aldus Zilver.

Met de programmering van exposities, muziek en activiteiten kreeg de twintiger het samen met Benjamin Hulsman (31) van jongerenorganisatie STAD voor elkaar om 1.050 kaarten te verkopen en de Alkmaarse musea vol te laten lopen met jongeren.

"Tijdens het dweilen vannacht hebben we al meerdere keren tegen elkaar gezegd: de Museumnacht is vanaf nu elk jaar"

Eva Groentjes van Stedelijk Museum Alkmaar

"Groepen jongemannen van in de twintig, jonge meiden, dertigers, alternatieve mensen, maar ook wat meer Waagplein-publiek: de bezoekers waren heel divers en we zagen mensen die we hier nog nooit hadden gezien.", laat Eva Groentjes van het Stedelijk Museum weten.

Maar ook de bekende gezichten waren aanwezig. Één man van in de tachtig die elke zondag in het museum met zijn vrouw koffie komt drinken had in z'n eentje een kaartje gekocht. "En hij deed echt aan van alles mee. Ook mét de jongeren. Hij vond het helemaal fantastisch.  We zijn helemaal in de gloria en er is ook nog eens helemaal niks stukgegaan."

In het hele Stedelijk Museum was er vanaf zeven uur 's avonds tot middernacht van alles te beleven. Alle expositieruimtes van het Stedelijk Museum stonden open voor publiek. Hier kon je Virtual Reality ervaren, meedoen aan 'tekenen onder invloed', lichtinstallaties bekijken en er was een naakte danser te vinden. In de foyer was er live muziek te horen. 

Onze mediapartner Alkmaar Centraal bezocht de vier locaties en maakte beelden.

Tekst loopt door onder de video.

221002_MUSEUMNACHTALKMAAR - NH Nieuws

Artiesten zoals Noord-Hollander Thijs Boontjes, Goldkimono en Prins S. en de Geit speelden gisteren Hal25 aan de Pettemerstraat plat. Dat was in de aanloop naar de museumnacht nog wel even stressen, want eigenlijk zouden deze optredens in de Grote Kerk zijn.

"De geluidseisen van de artiesten kwam uiteindelijk toch niet overeen met de mogelijkheden in de kerk", aldus Benjamin van STAD. Een paar dagen voor Museumnacht werd daarom de knoop doorgehakt moest hij snel schakelen. "Ik belde Ervin van Hal25 en die zei meteen: let's do it." 

In de Kunstuitleen, net buiten het centrum, werd luid karaoke gezongen, was er een dragshow en kon je een tattoo laten zetten. Het Grafisch Atelier Alkmaar aan de Doelenstraat was de vierde locatie, met muziek en poëzie. 

Museumnacht 2023

Voor organisator Zilver, ze werkt ook bij Cultuur Kartel, is het nu even tijd voor wat rust. "Ik ga twee maanden reizen in Nepal. Wandelen in de bergen, lezen en leuke mensen ontmoeten. En als ik terug ben, ga ik weer nadenken wat we komend jaar allemaal kunnen organiseren in Alkmaar. Maar de Museumnacht in 2023 komt er sowieso."

Dan willen de organisatoren nóg meer locaties in Alkmaar betrekken, zoals bijvoorbeeld het Beatles Museum en dan ook de Grote Kerk. Daarnaast liggen er ook al plannen voor een afterparty. 

Het Stedelijk Museum Alkmaar deelt het enthousiasme. "We vonden het geweldig: er waren mensen binnen die we nog nooit in het museum hadden gezien. Tijdens het dweilen van de vloer vannacht hebben we al meerdere keren tegen elkaar gezegd: de Museumnacht is vanaf nu elk jaar. De basis is gelegd."

Een ander evenement dat jongeren van STAD organiseerden was Dating on ice, op Valentijnsdag op de Alkmaarse ijsbaan. Bekijk hieronder de reportage.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]