Start van hoofdcontent

HEERHUGOWAARD

nl

Heerhugowaarders voelen zich na reeks explosies in buurt niet veilig: 'Het is weer zover'

20 september 2022, 14.40 uur · Aangepast 20 september 2022, 18.09 uur · Door Daphne Adrichem

De explosies aan de Sluis in Heerhugowaard eisen zijn tol in de wijk. Vannacht was een woning daar voor de vierde keer doelwit, een explosief ging af in het huis. "Eerst gaven we er niet zoveel ruchtbaarheid aan, maar nu denk je: oh daar gaat er weer een. Op een gegeven moment voel je je gewoon niet meer veilig in je eigen buurt", vertelt een buurvrouw op leeftijd aan NH Nieuws.

Foto: woning Sluis Heerhugowaard - Bart van Zutphen/NH Nieuws

Vannacht schrokken meerdere buurtbewoners van de 'enorm harde knal', die volgens buurtbewoner Jaap 'tot halverwege Heerhugowaard' zeker te horen was. De politie bevestigt dat de woning vannacht opnieuw het doelwit was van een explosie. Ditmaal werd er een explosief naar binnen gegooid. 

Buurtbewoners gaat het niet in de koude kleren zitten, ze vinden het eigenlijk wel genoeg geweest. De meesten durven hun verhaal niet te doen voor de camera van NH Nieuws, maar meerdere bewoners geven wel aan te willen verhuizen. "Het is gewoon geen zuivere koffie, zullen we maar zeggen", vertelt een buurvrouw op leeftijd, die vanwege veiligheidsredenen anoniem wil blijven.

"Half Heerhugowaard heeft de knal kunnen horen, het was echt héél hard"

Buurtbewoner

De woning waar de explosie afging, was nog in verbouwing en niet verhuurd. Het lijkt erop dat de vorige bewoners steeds het doelwit zijn, maar zij zijn na de eerste explosie al vertrokken. "De schade is nu zo erg dat het tijden gaat duren voordat de woning weer verhuurd kan worden", laat woordvoorder van Woonwaard Eva de Vries weten. "Naast de voorgevel die eruit ligt, moeten de muren van de woning ook weer helemaal opnieuw gedaan worden."

'Gaan we weer'

Dat buren inmiddels verwachten dat er weer een knal zal komen, kaart de ernst van de situatie aan. "Ik denk, daar gaat er weer één. Ik hoorde heel veel glasgerinkel. En dan zie je de jongen die daarnaast woont, die is gewoon helemaal van de kaart", vertelt zij vol medeleven. "We wonen hier al sinds 1996 en nooit hebben we ergens last van gehad, totdat het spul daar is komen wonen."

Buurman Jaap (achternaam bekend bij redactie) spreekt zich ook uit over de herhalende situatie bij de woning. "Het gaat weer om dezelfde woning, de bewoner die er tot voor kort woonde, is een crimineel figuur zou ik zeggen. Hij is er trots op dat hij in de gevangenis heeft gezeten. We wisten na het horen van de knal gewoon dat het weer raak was."

Tekst gaat door onder de reactie van burgemeester Poorter.

Reactie burgemeester Poorter (Dijk en Waard)

"Het is onaanvaardbaar dat dit is gebeurd. Het is weer een signaal van verharding van onze samenleving. Het is verschrikkelijk voor omwonenden. Ik kan me voorstellen dat de bewoners in de directe omgeving flink geschrokken zijn. Mijn aandacht is daarom in eerste instantie op hen gericht. Er is ons alles aan gelegen om voor hen voor een veilige situatie te zorgen. We beraden ons op wat wij als gemeente ter plaatse te doen hebben. We hopen hier op zeer korte termijn duidelijkheid over te hebben. De politie onderzoekt wat er gebeurd is.

Vier weken geleden hebben we niet voor niks in overleg met politie en openbaar ministerie camera's opgehangen. Deze hebben we weggehaald omdat er geen signalen waren die aanleiding gaven tot verder cameratoezicht en op advies van de politie. Er was geen grond om ze te laten hangen. We hebben daar geen ruchtbaarheid aan gegeven om mensen niet op ideeën te brengen."

Schade en onderzoek

De politie doet op dit moment opnieuw onderzoek naar het incident bij de woning. Maar kan op dit moment nog geen informatie geven. Bewoners zien dat de politie er druk mee is.

"Nu komen ze weer allemaal onderzoek doen en vorige keer waren ze ook tot 14.00 uur in de middag bezig. Dat zal wel even duren", vertelt Jaap. Hij is inmiddels aan het werk, en ook op de werkvloer is het het gesprek van de dag. "Nou ik zit nu 1,5 km verderop bij mijn werkgever en die heeft de knal vannacht ook gehoord. Half Heerhugowaard heeft de knal kunnen horen, het was echt héél hard."

Verder was de explosie ook zichtbaar vertelt hij. "Ik zat rechtop in bed! Vorige keer dachten we nog: dit zal wel onweer zijn. Maar nu wisten we het meteen, het is te mooi weer voor onweer. We liepen naar de achterkamer en zagen een rookpluim boven de woning hangen."

Tekst gaat verder.

Terwijl de buurvrouw - vlak voor het gesprek met NH Nieuws - boodschappen wilde doen, stond zij toch even perplex. "Ik liep net naar de schuur om mijn fiets te pakken en zag tot mijn verbazing dat gewoon mijn hele schuurdeur kapot is. Ook het hele glas, met ijzerdraad erin, is gewoon gebroken."

En dat is niet alles, want in haar huis liggen de luchtroosters bij de ramen op de vensterbank. "Iedere keer denk ik weer; daar gaat een raam. Ik ga straks even naar de politie om dat te melden, want ik moet ook weten hoe ik dat moet regelen."

Camera's en maatregelen

Ook geven beide buurtbewoners aan dat de camera's, die na de vorige explosie waren geplaatst, net zijn weggehaald. "Afgelopen vrijdag hebben ze die dingen verwijderd en nu is het weer raak", aldus de buurvrouw. "Ze hebben ze inderdaad weggehaald vorige week vrijdag", bevestigt Jaap.

Woningcorporatie Woonwaard laat aan NH Nieuws weten dat consulenten de buurt ingaan en in gesprek gaan met bewoners. Ze willen op deze manier overleggen en inventariseren over wat de beste stappen zijn om nu te ondernemen. Ook zij willen een veilige buurt voor de bewoners.

"Ik ben nog even van de kaart, maar we maken er maar een geintje van"

Buurtbewoner

"Bij degenen die niet thuis waren is er ook een kaart in de bus gegooid, om te vragen of ze contact met Woonwaard willen opnemen of vragen hebben. We willen er ook graag voor de buurt zijn en in contact komen", aldus woordvoerder Eva de Vries.

"Het blijft een rare situatie, je woont hier met je man op leeftijd en dan gebeurt dit. Ik ben nog even van de kaart, maar we maken er maar een geintje van. 'Van ik pak wel even een emmer sop en ga wat schoonmaken'. Je hoopt dat er weer rust komt in de wijk en dat ze er iets aan gaan doen", zegt de bezorgde buurvrouw tot slot.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]