Start van hoofdcontent

HEERHUGOWAARD

nl

"Net Big Brother!": Camerabewaking bij woning Heerhugowaard na explosie

22 augustus 2022, 15.45 uur · Aangepast 22 augustus 2022, 17.08 uur · Door Maaike Polder

Op de woning in Heerhugowaard waar vorige week donderdag een explosief afging, staan nu meerdere camera's gericht. De burgemeester heeft dit besloten, onder andere om het gevoel van veiligheid voor buren te vergroten. Ook houdt de politie er rekening mee dat de aanslag een gerichte actie was: de daders zijn nog niet opgepakt. 

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

Vorige week donderdag, het is vroeg in de morgen, klinkt een enorme knal. Overal liggen stukken glas en het kinderstepje in de achtertuin is omvergeblazen: een explosief is afgegaan bij een huis aan de Sluis.

Al twee keer eerder is de auto van de bewoners vernield en in brand gestoken. Ook melden buren dat er al eerder een ontploffing was bij de woning - dit kon de politie niet bevestigen. 

Voor de burgemeester van Dijk en Waard Maarten Poorter is het in ieder geval genoeg aanleiding om actie te ondernemen: als je nu de betreffende straat inkijkt (aan de achterkant van de woning), staat er een lange paal met daarop meerdere camera's gericht op het huis.

NH Nieuws/Maaike Polder - Foto: NH Nieuws/Maaike Polder

Ook zijn de ramen en de achterdeur dichtgetimmerd. In een brief aan bewoners van de Sluis, Heemlaan en Rijpstraat staat te lezen:

'Wij nemen dit incident zeer serieus. De politie surveilleert naar aanleiding van dit incident extra in uw straat. Omdat dit niet 24 uur en 7 dagen per week kan, heb ik in overleg met de politie besloten tijdelijk cameratoezicht in te stellen op deze locatie.'

'Blij dat er nu aandacht voor is'

"Het lijkt hier wel Big Brother", reageert een buurvrouw, die rechtop in bed zat toen het explosief afging, op de vrijdag geplaatste camera's. "Ik ben blij dat er nu eindelijk aandacht voor is, zeker omdat het niet de eerste keer hier is."

Over de reden van de explosie(s) kan de politie nog niks zeggen. "Ik heb wel het idee dat het nu hier 's nachts rustiger is met auto's en zo", aldus een buur. De camera's staan er minimaal twee weken, tot begin september dus.

Ze staan volgens de brief van de burgemeester alleen gericht op het huis waar de explosie was en de beelden worden maximaal veertien dagen bewaard.

Foto: Maaike Polder / NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]